HomeZorg & WelzijnVerplichte vaccinatie in Italië voor 50-plussers

Verplichte vaccinatie in Italië voor 50-plussers

Nadat vaccinatie eerder al verplicht was in Italië voor zorgmedewerkers en leraren, stellen ze dit nu ook verplicht voor alle 50-plussers. Persbureau ANSA heeft laten weten dat de Italiaanse regering dit besluit unaniem heeft genomen. In de wet die de zorg moet onlasten door het virus terug te dringen staat dat deze verplichting voorlopig tot medio juni zal gelden.

Waar zorgmedewerkers en leraren nog konden kiezen voor een vaccinatiebewijs of een negatieve test, hebben 50-plussers helemaal geen keuze meer. “We willen de groei van de besmettingscurve afremmen en de Italianen die nog niet zijn gevaccineerd aansporen dit te doen. We grijpen vooral in bij leeftijdsgroepen die het meeste risico lopen op ziekenhuisopname om de druk op ziekenhuizen te verminderen en levens te redden”, zei premier Mario Draghi, die het compromis wist te smeden.

De beslissing is genomen nadat het aantal besmettingen bleef oplopen in Italië, waarbij woensdag een nieuw record van ruim 189.000 besmettingen was. Dit betekent 17% positieve testen van de 1,1 miljoen die afgenomen waren. Daarnaast overleden er 232 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, 28 minder dan de dag ervoor.

Door de hoge besmettingsaantallen neemt de druk op de zorg ook enorm toe. Er liggen daar nu 13.364 coronapatiënten in ziekenhuizen (400 meer dan de dag ervoor) en 1428 op de ic, 36 meer dan de dag ervoor.

Italië is niet het eerste land dat tot dit soort drastische keuzes overgaat. In Oostenrijk geldt vanaf februari een verplichte vaccinatie voor 14-plussers en in Griekenland vanaf 16 januari voor 60-plussers.

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen