Jongeren hebben na de lockdown van begin dit jaar nu weer evenveel kans op een baan als voordat de coronapandemie begon. Het verschil is volgens de onderzoeksbureaus Verwey-Jonker Instituut en SEO Economisch Onderzoek tussen de baankansen van lageropgeleide en hogeropgeleide jongeren is echter wel groter geworden.
Jongeren die in de 9 maanden voordat de onderzoekers in juni de data van het CBS vergeleken, zagen dat de gemiddelde kans op een baan 67% was, iets hoger dan de jaren ervoor. Jongeren met een hbo-opleiding of universitaire opleiding hadden al een aardig goede kans op een baan, wat nu alleen maar gegroeid is. Mbo’ers met een beroepsopleiding hadden juist een wat kleinere kans op een baan en dit werd nog wat kleiner, ook omdat hun vaker de dupe waren van de lockdown.
Zo zagen de onderzoekers dat hogeropgeleiden makkelijker thuis kunnen werken tijdens de lockdown, waardoor hun kansen ook groter werden. Ook zagen ze dat jongeren die afgestudeerd waren vaker aan het werk gingen in sectoren die niet of nauwelijks door de coronacrisis geraakt zijn, zoals de bouw, de overheid of de gezondheidszorg.
Door Annelien Bosboom