HomeAlgemeenVerstoring veerdiensten naar Ameland veroorzaakt onrust

Verstoring veerdiensten naar Ameland veroorzaakt onrust

Ameland wordt getroffen door onrust onder de bewoners en lokale ondernemers, nu de veerdiensten naar het eiland net voor het startsein van het hoogseizoen worden ingeperkt. Gisteren kreeg rederij Wagenborg groen licht van het kabinet om vanaf aanstaande dinsdag een uitgedunde dienstregeling te hanteren, als reactie op veiligheidszorgen geuit door kapiteins over de vaargeul.

In de komende zes weken wordt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, samen met Rijkswaterstaat en rederij Wagenborg, de conditie van de vaargeul onderzocht, evenals mogelijke acties. Een definitieve oplossing zal volgen na het onderzoek, aldus staatssecretaris Vivianne Heijnen in een verklaring aan de Tweede Kamer. Rederij Wagenborg heeft positief gereageerd op deze mededeling.

Bewoners van het eiland en toeristen die Ameland bezoeken, bevinden zich echter in een periode van onzekerheid, volgens burgemeester Leo Pieter Stoel. “Dit leidt tot chaos. Als men naar een begrafenis of het ziekenhuis moet, is er geen mogelijkheid om de auto mee te nemen, aangezien de veerdienst al vaak vol zit. Studenten die lessen volgen op het vasteland moeten eerder vertrekken.”

Bewoners zijn vooral bezorgd over de impact op het toerisme, de ruggengraat van hun economie. Er is een stijging van meer dan 20% in het aantal toeristen naar het eiland over de laatste tien jaar, vaak per auto. De Ondernemersvereniging van Ameland (OPA) vreest dat minder veerdiensten vele toeristen zullen teleurstellen.

“Dit besluit is desastreus voor zowel de ondernemers als de bewoners”, beweert Gunda Brunotte van OPA. Hotels en campings zijn momenteel druk bezig met het beantwoorden van vragen van gasten en het omboeken van reserveringen om toeristen toch met de auto naar het eiland te kunnen laten komen.

Het wantrouwen op het eiland ten opzichte van de intenties van rederij Wagenborg werd versterkt door hun aankondiging eind mei, dat ze minder frequent zouden afvaren. Hoewel iedereen het erover eens is dat veiligheid voorop moet staan, is er veel frustratie over de manier waarop Wagenborg deze situatie heeft aangepakt.

De lokale gemeenschap en bedrijven van het eiland moeten de spanningen zien te overwinnen en samenwerken om deze crisis te overwinnen, een reflectie van de essentie van het eilandgevoel. De onverwachte stappen van rederij Wagenborg, de grootste werkgever van het eiland en belangrijkste sponsor van de lokale voetbalclub en muziekverenigingen, hebben de inwoners echter verrast. Schipper Richard Veltman concludeert: “Maar net als bij een dip in een huwelijk, moeten we toch samen verder.”

Foto: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.en

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen