HomeEconomischVooral kleding geïmporteerd uit armste landen

Vooral kleding geïmporteerd uit armste landen

Nederland importeerde in 2020 voor 2,9 miljard euro goederen uit de 46 minst ontwikkelde landen. Dat is 4 procent minder dan in 2019. De helft hiervan bestaat uit kleding, die voornamelijk uit Bangladesh komt. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers van de internationale goederenhandel.
De Verenigde Naties stellen elke drie jaar een groep van minst ontwikkelde landen (Least Developed Countries) samen. De criteria zijn het bruto binnenlands product, economische kwetsbaarheid en onderwijs- en gezondheidsindicatoren. Van de wereldbevolking woont 13,6 procent in een van deze 46 landen, vooral in Afrika (33 landen, 700 miljoen inwoners) en Azië (9 landen, 340 miljoen inwoners). In Oceanië (3 landen) en Amerika (1 land) wonen 15 miljoen mensen in een arm land.

Minder import in 2020
In 2020 importeerde Nederland voor 2,9 miljard euro uit de minst ontwikkelde landen; dat is 4 procent minder dan in 2019. Het ging om 1,9 miljard euro aan goederen uit Azië (65 procent) en voor 1,0 miljard euro uit Afrika (34 procent). Azië levert vooral kleding en Afrika grondstoffen. Het aandeel van de minst ontwikkelde landen samen in de Nederlandse goederenimport in 2020 was 0,7 procent. Dit is vrijwel evenveel als de invoer uit Oostenrijk, onze 30e importpartner.

Bangladesh belangrijkste importland
Bangladesh is van de arme landen met afstand de belangrijkste goederenleverancier met een importwaarde van 1 281 miljoen euro in 2020 (waarvan 1 075 miljoen euro kleding). Dat is 47 procent meer dan in 2015. Ten opzichte van 2019 daalde de import uit Bangladesh met 154 miljoen euro (11 procent). Deze afname kan verklaard worden doordat de vraag naar kleding tijdens de coronapandemie in 2020 sterk is teruggelopen.

De import uit Cambodja verdubbelde ruimschoots in de afgelopen vijf jaar, maar bleef 13 procent achter bij 2019. Cambodja levert vooral kleding, schoeisel en tassen. Uit Angola importeerde Nederland in 2020 vooral olie.

Kleding belangrijkste importproduct
Van alle goederen die Nederland importeert uit de armste landen is kleding verreweg het belangrijkst. De Nederlandse importstroom van kleding uit de minst ontwikkelde landen was in 2020 1 453 miljoen euro. Hiervan komt bijna drie kwart rechtstreeks uit Bangladesh. De overige kleding komt voornamelijk uit Cambodja en Myanmar. De import van schoeisel, vrijwel uitsluitend uit Bangladesh en Cambodja, was met 180 miljoen euro vrijwel even groot als in 2019. Ruwe aardolie komt nagenoeg geheel uit Angola. Ethiopië is van de minst ontwikkelde landen met een aandeel van bijna drie kwart met afstand de belangrijkste leverancier van snijbloemen. Aluminium wordt uitsluitend geleverd door Mozambique.

Bron: CBS; foto: Afbeelding van Hands off my tags! Michael Gaida via Pixabay

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen