HomeEconomischVoorlopig geen aanslagen over box 3 door fiscus na vonnis Hoge Raad

Voorlopig geen aanslagen over box 3 door fiscus na vonnis Hoge Raad

Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst heeft maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat de Belastingdienst meer tijd moet uittrekken voor het verwerken van een recent vonnis van de Hoge Raad. Dit vonnis gaat over aanslagen in box 3, sparen en beleggen, en daar zal de fiscus dus voorlopig geen aanslagen meer in opleggen.

Vlak voor de Kerst heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de heffing in box 3 namelijk strijdig is met het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden). Hierbij zou het gaan om vermogensrendementsheffing op basis van hoge fictieve rendementen, waarover belastingbetalers een massale procedure waren begonnen over 2017 en 2018. De uitspraak zal volgens Van Rij ook gevolgen hebben voor de heffingen in 2019 en 2020, omdat belastingbetalers wellicht ook gecompenseerd moeten worden over die jaren die geen bezwaar hebben gemaakt.

Van Rij laat verder weten dat hij de wetgeving snel in lijn met de uitspraak van de Hoge Raad wil brengen en dat tot die tijd de heffingen in box 3 worden opgeheven. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld verjaring , dan wordt de aanslag wel vastgesteld, en wanneer de heffing juist in het belang van de belastingplichtige zou zijn zoals bij een verliesrekening, middelingsverzoeken en voorlopige aanslagen.

Wat deze compensatie van gedupeerde belastingbetalers gaat kosten is nog onduidelijk.  Binnen enkele weken hoopt de staatssecretaris hier meer duidelijkheid over te hebben.

Door Annelien Bosboom

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen