HomeZorg & WelzijnVrouwen en mannen verschillend behandeld bij melanoom

Vrouwen en mannen verschillend behandeld bij melanoom

Een recent onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft aangetoond dat er significante verschillen zijn in de behandeling van kanker bij mannen en vrouwen. Dit verschil is opmerkelijk bij ziekten zoals melanoom, dikkedarmkanker, en andere veelvoorkomende kankers.

Behandelingsverschillen bij melanoom en andere kankers

Uit de data-analyse van het IKNL blijkt dat mannelijke patiënten boven de 70 jaar met uitgezaaide dikkedarmkanker in 48% van de gevallen een tumorgerichte behandeling ondergaan, tegenover slechts 40% bij vrouwelijke patiënten. Vergelijkbare verschillen zijn waargenomen bij melanoom en vergevorderde maag- en slokdarmkanker.

Zoektocht naar oorzaken

Het IKNL heeft nog niet vastgesteld waarom deze verschillen bestaan. Onderzoeker Mieke Aarts benadrukt dat de keuze voor een bepaalde behandeling afhankelijk is van meerdere factoren, waaronder de gezondheidstoestand van de patiënt en de uitbreiding van de ziekte.

Meer onderzoek nodig

Het IKNL pleit voor uitgebreider onderzoek naar het beslissingsproces achter deze verschillen in behandeling, inclusief de rol van artsen bij het adviseren van mannelijke en vrouwelijke patiënten.

Effectiviteit van behandelingen

Er bestaat ook onduidelijkheid over het verschil in effectiviteit van de behandelingen tussen mannen en vrouwen. Dit is een ander belangrijk aspect dat nader onderzocht dient te worden.

Uitzonderingen en toekomstperspectieven

Interessant genoeg zijn bij sommige kankersoorten, zoals uitgezaaide longkanker, geen significante verschillen in behandeling tussen de geslachten waargenomen. Daarnaast merkt het IKNL op dat de verschillen in incidentie van kankersoorten tussen geslachten kleiner worden, deels door veranderingen in risicogedrag.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen