HomeSportWetenschappers pleiten voor dieper onderzoek naar koppen bij voetbalsters

Wetenschappers pleiten voor dieper onderzoek naar koppen bij voetbalsters

Neurowetenschappers Jort Vijverberg en Marsh Königs vragen aandacht voor de noodzaak van grondiger onderzoek naar de effecten van koppen op vrouwelijke voetballers. “Er zijn sterke aanwijzingen dat koppen mogelijk schadelijker is voor vrouwen dan voor mannen”, stelt Vijverberg, een neuroloog bij Amsterdam UMC.

De twee experts wijzen op de potentiële impact van verschillen in immuunsysteem en hormoonbalans tussen mannen en vrouwen, naast de vaak minder ontwikkelde nekspieren bij vrouwen. Het huidige begrip van deze kwestie is beperkt en de wetenschappers betreuren het gebrek aan grootschalig onderzoek bij vrouwen, een tekortkoming die mede wordt veroorzaakt door een grotere aandacht voor mannen in de sport.

Hun uitspraken volgen op een Australisch onderzoek waarbij voor het eerst chronische hersenschade (CTE) werd vastgesteld bij een vrouwelijke topsporter, Heather Anderson, na haar overlijden. Ondanks de verschillen in impact tussen voetbal en andere sporten, waarschuwen Vijverberg en Königs voor het potentiële risico van koppen in voetbal, met name gezien de groeiende populariteit van de sport onder vrouwen in Nederland.

Hoewel er momenteel geen definitief verband is gelegd tussen voetbal en blijvend hersenletsel, pleiten de wetenschappers toch voor meer onderzoek, op basis van meerdere studies en gegevens over hersenletsel bij oud-sporters. Dit sentiment wordt gedeeld door KNVB-bondsarts Edwin Goedhart, die erkent dat er reden tot zorg is, hoewel er geen direct bewijs is dat koppen bij vrouwen een ander effect heeft dan bij mannen.

Vijverberg en Königs streven naar een nieuw onderzoek met de KNVB in het najaar, waarbij meer dan tweehonderd voetballers betrokken zullen zijn. Hoewel de deelnemers waarschijnlijk voornamelijk mannen zullen zijn, geven beide onderzoekers aan ook te streven naar grootschalige studies met vrouwen in de toekomst.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen