HomeZorg & WelzijnWHO: Bijna 6 op de 10 volwassenen in Europa hebben obesitas of...

WHO: Bijna 6 op de 10 volwassenen in Europa hebben obesitas of overgewicht

In een rapport dat dinsdag is gepresenteerd door de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) staat dat bijna 6 op de 10 volwassenen in Europa met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) kampen. Nederland zit net iets onder het gemiddelde met ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders die overgewicht hebben.

Daarnaast staat erin dat bijna 1 op de 3 kinderen in Europa zwaarlijvig is, wat neerkomt op 29% van de jongens en 27% van de meisjes. Alleen in de Verenigde Staten is overgewicht en obesitas een groter probleem dan in Europa.

In Nederland hebben mannen iets vaker overgewicht dan vrouwen, maar hebben vrouwen dan weer vaker obesitas dan mannen. Volgens het CBS komt overgewicht daarnaast vaker voor bij laagopgeleiden (60%) dan bij hoogopgeleiden (41%).

Mensen met overgewicht of obesitas hebben een grotere kans op het krijgen van allerlei aandoeningen zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Mede daardoor is het een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa. Ook zijn mensen met obesitas veel vaker zwaar getroffen door de gevolgen van de coronapandemie, mede doordat ze minder gingen bewegen en ongezonder gaan eten.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen