HomeKlimaatWNF zoekt half miljoen vrijwilligers om walrussen te tellen

WNF zoekt half miljoen vrijwilligers om walrussen te tellen

 Het WNF (Wereld Natuur Fonds) en de BAS (British Antarctic Survey) hebben woensdag bekend gemaakt dat ze een half miljoen vrijwilligers zoeken die een bijdrage willen leveren aan een onderzoek naar walruspopulaties in het noordpoolgebied. Deze vrijwilligers zouden dan vanuit hun eigen huis satellietbeelden controleren om te zien waar walrussen aanwezig zijn.

Het onderzoek wordt gedaan omdat de natuurorganisaties zich zorgen maken over het gebied waar de walrus leeft. Dit poolgebied warmt namelijk snel op door de opwarming van de aarde. Hierdoor is er steeds minder zee-ijs beschikbaar voor de grijze reuzen.

In totaal moet dit onderzoek 5 jaar gaan duren en de duizenden satellietbeelden zullen tot april volgend jaar gecontroleerd moeten worden op de aanwezigheid van walrussen. Na die periode worden de walrussen pas echt geteld op beeld. Doordat de walrussen geen onderzoekers in de buurt hoeven te hebben, ervaren ze minder stress, waardoor het een goede onderzoeksmethode is, ondanks dat het wel een intensieve methode is.

“Dit is echt een hele mooie manier van onderzoek, want iedereen kan meedoen”, zo geeft noordpoolexpert Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds aan. “Walrussen leven vaak in onherbergzaam gebied, maar je kunt nu vanaf de bank meehelpen.”

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

- Advertisment -

Most Popular