HomeAlgemeenWopke Hoekstra treedt terug als CDA-lijsttrekker, minister De Jonge weigert ook

Wopke Hoekstra treedt terug als CDA-lijsttrekker, minister De Jonge weigert ook

Wopke Hoekstra heeft aangekondigd dat hij zich niet opnieuw zal kandideren als lijsttrekker voor het CDA bij de komende verkiezingen. Hij deelde dit nieuws in een interview met De Telegraaf, waarin hij aangaf dat hij deze beslissing al een tijdje geleden had genomen. Hoekstra, die zichzelf omschreef als “meer een bestuurder dan een beroepspoliticus”, zei dat hij het leiderschap van de partij had aanvaard vanwege zijn diepgaande toewijding aan de publieke zaak.

Hoekstra stapte in als lijsttrekker van de christendemocraten eind 2020, toen minister Hugo de Jonge afzag van deze functie, slechts vier maanden na het winnen van de leiderschapsverkiezingen van Pieter Omtzigt. De Jonge verwees naar de onverenigbaarheid van het lijsttrekkerschap en zijn rol als minister van Volksgezondheid tijdens de coronapandemie.

Hoewel de 47-jarige Hoekstra stelde dat hij niet fundamenteel was veranderd door deze ervaring, gaf hij aan dat hij niet van plan was om opnieuw het voortouw te nemen bij de verkiezingen. Hij zei vertrouwen te hebben in de aanwezigheid van jonge talenten binnen de partij die bereid zijn om hun hand op te steken.

Daarnaast liet minister De Jonge dit weekend weten dat hij niet beschikbaar is als lijsttrekker en geen plannen heeft om op de CDA-kieslijst te staan. Hoekstra, op zijn beurt, sluit een toekomst in de Tweede Kamer ook uit, aangezien dat “niet voor de hand ligt”.

De aankondiging van Hoekstra komt na maanden van toenemende kritiek op zijn leiderschap, waaronder verwijten van onduidelijkheid in het stikstofdossier. De demissionaire minister gaf toe dat sommige van de kritiek terecht was, maar drong erop aan dat dergelijke kritiek een onvermijdelijk aspect van het leiderschap is.

Verder zei Hoekstra dat hij al eerder had besloten om niet terug te keren als lijsttrekker, maar dat de aankondiging hiervan versneld was door de val van het kabinet. Hij bekritiseerde de situatie als “in het landsbelang onverdedigbaar”.

Tegen deze achtergrond zal demissionair premier Mark Rutte vandaag een debat aangaan met de Tweede Kamer over de huidige politieke situatie, inclusief de vraag waarom het kabinet is gevallen en hoe het verder moet. Er wordt verwacht dat verschillende partijen zullen aandringen op het onmiddellijke aftreden van Rutte.

Foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen