HomeKlimaatZLTO waarschuwt voor voedselschaarste door voorjaarsdroogte

ZLTO waarschuwt voor voedselschaarste door voorjaarsdroogte

Het droge voorjaar zorgt ervoor dat boerenbelangenvereniging ZLTO de noodklok luidt. De droogte zorgt er namelijk voor dat oogsten dreigen te mislukken en dit kan weer tot voedseltekorten leiden. Bestuurslid Scheepers van de ZLTO geeft aan dat het de vraag is of er nog genoeg betaalbaar voedsel is, als de oogsten deels mislukken. “Voor onze mensen maar natuurlijk ook voor onze dieren. Want we maken ook producten voor de dierlijke consumptie.”

De zaden ontkiemen namelijk niet, omdat ze droog in de grond liggen. “We kunnen de gepote en gezaaide planten niet boven krijgen of in leven houden, zo vroeg in het jaar al”, zegt Scheepers van de ZLTO. De ZLTO vertegenwoordigt 12.000 boeren en tuinders in Zeeland, Gelderland-zuid en Noord-Brabant.

Daarnaast komt er nog maar weinig graan uit Oekraïne vanwege de oorlog, waar dit normaal gesproken een derde van de wereldproductie is. Sommige boeren gingen daardoor graan verbouwen, maar die zaden ontkiemen nu dus juist niet. “Als die nu niet aan het groeien gaan dan hebben wij veel minder graan in Nederland. En in heel Europa, want de droogte is vrij uitgestrekt.”

Het waterschap Brabantse Delta besloot gisteren al dat er in delen van Brabant niet meer met grondwater uit sloten, beken of kanalen beregend mag worden vanwege de droogte. Uit de neerslagmonitor van de KNMI blijkt dat het gemiddelde neerslagtekort zo’n 60 millimeter is, waarmee dit jaar een van de droogste is sinds de metingen in 1906 begonnen. Ook in de 2 weken die komen verwacht men geen regen, waardoor dit tekort aan neerslag zelfs tot 90 millimeter kan gaan oplopen.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen