Uit recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van een groot Nederlands nieuwsmedium, blijkt dat de Nederlandse bevolking zich ernstige zorgen maakt over de huidige internationale veiligheidssituatie. De oorlog in Oekraïne en de veranderende houding van een grote wereldmacht baren de Nederlandse bevolking zorgen. De angst dat Europa er alleen voor staat, neemt toe.
Toenemende zorgen over Oekraïne
De bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne heeft een hoogtepunt bereikt. Uit de peiling blijkt dat 41% van de Nederlanders zich grote zorgen maakt, het hoogste percentage in bijna drie jaar. “Dat die idioot van een Trump Rusland in de kaart speelt, en daardoor de balans in de wereldpolitiek veranderd”, zo verwoordt een van de respondenten de heersende onrust. Ook de onvoorspelbaarheid van de huidige wereldleider wordt als een groot gevaar gezien.
Europese defensie in de focus
Nu het vertrouwen in traditionele bondgenoten afneemt, groeit de steun voor een sterkere Europese defensie. Zes op de tien Nederlanders zijn voorstander van het versterken van de Europese defensie. Ook het idee van een Europees leger wint terrein, met een stijging van de steun naar 49%. “Europa is nog niet klaar om zelf voor eigen veiligheid te zorgen al kon je dit al langere tijd zien aankomen. Maar zelfs nu nog doet Europa weinig en lijkt geen haast te hebben.”, aldus een respondent.
Militaire steun en vredesmissie
De bereidheid om Nederlandse militairen naar Oekraïne te sturen is toegenomen tot 25%, het hoogste percentage sinds het begin van de oorlog. Daarnaast is er steun voor deelname aan een Europese vredesmacht, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Ongeveer de helft van de nederlanders staat hier positief tegenover.
Dienstplicht en nationale veiligheid
Ondanks de toenemende zorgen over de internationale situatie, blijft de bereidheid om in militaire dienst te gaan laag. Wel is er een opvallende steun voor de herinvoering van de dienstplicht, vooral onder oudere Nederlanders.