zaterdag, juni 14, 2025
18.7 C
Amsterdam

Werken in de cloud: is dat wel veilig?

In steeds meer bedrijven is het de normaalste zaak van de wereld: werken in de cloud. Als modern bedrijf kun je bijna niet meer anders. Door niet langer met lokale servers te werken, maar gebruik te maken van de cloud, wordt het werk een stuk flexibeler en in veel gevallen gemakkelijker. Toch zijn er ook wel eens twijfel. Hoe veilig is werken in de cloud nu eigenlijk? Liggen aanvallen van buitenaf niet continue op de loer?

Niets is 100% veilig

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: werken in de cloud is niet 100% veilig, en ja, aanvallen van buitenaf liggen inderdaad altijd op de loer. Even slikken? Niet nodig. Deze risico’s gelden namelijk ook wanneer je geen gebruik maakt van een cloud, geen enkel systeem is nu eenmaal waterdicht. Dat accepteren en er zo goed mogelijk op anticiperen is altijd de beste manier om te werk te gaan.

Dat begint met een goede opzet van je cloud. Hoe veiliger deze is opgezet, en hoe meer aandacht er direct al is geweest voor veiligheid, des te veiliger je je daarna mag wanen. Een platform van Microsoft Azure geeft veel aandacht aan veiligheid, en heeft veel zaken ingebouwd om de boel zo waterdicht mogelijk te houden. Toch geven ook zij aan dat zij nooit kunnen garanderen dat er niets misgaat. Een cloud veilig maken en houden is nu eenmaal grotendeels de taak van de gebruiker, de beheerder. Deze zal moeten zorgen voor een correcte implementatie, met voldoende aandacht voor veiligheid. Door boven op de gevaren te zitten kun je deze herkennen, en zo goed mogelijk afslaan.

Hoe voorkom je aanvallen van buitenaf?

Een aanval op je systeem van buitenaf, kun je eigenlijk niet voorkomen. Genoeg grote bedrijven die echt veel maatregelen hebben genomen krijgen te maken met DDos-aanvallen, datalekken en cyberaanvallen; ze zijn aan de orde van de dag. Wel kun je je cloud security flink verhogen door je hiervan bewust te zijn.

Azure Sentinel is bijvoorbeeld een pakket dat je helpt om kwetsbaarheden en aanvallen snel te herkennen en ertegen op te treden. Dat kan soms aanvallen in zijn geheel voorkomen, en anders toch in ieder geval de gevolgen ervan zo klein mogelijk houden. Door continue de processen te monitoren en analyseren, geeft dit pakket je inzicht in ontstane problemen, of problemen die op het punt staan om te ontstaan. Hier snel op reageren is essentieel. Aanvallen helemaal voorkomen, dat is bijna een utopie. Ze snel herkennen en buiten de deur houden, de schade weten te beperken, dat is iets waar ieder bedrijf dat gebruik maakt van de cloud mee bezig zou moeten zijn.

Vandaag

Dodental na vliegtuigcrash Ahmedabad loopt op tot 274 door doden ‘op de grond’

Het aantal slachtoffers van de vliegtuigcrash in het Indiase...

Nederland verhoogt defensiebudget fors tot 3,5 procent van het bbp

Het Nederlandse defensiebudget wordt verhoogd naar 3,5 procent van...

Israël voert zware luchtaanvallen uit op Iran, spanningen lopen op

Israël heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag...

Treinverkeer opnieuw ontregeld door staking NS-personeel, onderhandelingen muurvast

Voor de derde keer in korte tijd ligt het...

Ziekteverzuim werknemers opnieuw toegenomen in begin 2025

Het ziekteverzuim onder werknemers bedroeg in het eerste kwartaal...

Gerelateerde artikelen