HomeZorg & WelzijnEMA keurt ook Moderna-vaccin goed

EMA keurt ook Moderna-vaccin goed

Woensdag is voor de tweede keer een vaccin tegen COVID-19goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) , namelijk het Amerikaanse Moderna vaccin. Dit vaccin mag nu in navolging van het Pfizer vaccin ook in de EU gebruikt worden. Eerder werd het Moderna-vaccin al goedgekeurd door de Amerikaanse en Britse autoriteiten.
Naar verwachting beschermt het vaccin 94 procent van de gevaccineerden tegen COVID-19 en werkt het volgens eerder onderzoek met een effectiviteit van 86 procent bij 65-plussers.
Volgens het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen(CBG) heeft het geen opvallende bijwerkingen. Pijn en zwelling op de plek zijn de meest voorkomende. Daarnaast kunnen ook vermoeidheid en koude rillingen voorkomen, evenals koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en kortdurend.
Het Moderna-vaccin moet bij een temperatuur van -20 bewaard worden en is na ontdooien nog 30 dagen goed, terwijl het Pfizer vaccin bij een temperatuur van -70 bewaard moet worden en na ontdooien nog slechts 5 dagen goed. Dat maakt het Moderna-vaccin een stuk makkelijker te vervoeren en op te slaan. Het Moderna-vaccin wordt in eerste instantie ingezet om de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten in te enten, zo liet minister Hugo de Jonge maandag weten.
Nederland heeft een contract met Moderna voor 6,2 miljoen doses, waarvan ieder persoon er 2 nodig heeft. Er kunnen dus 3,2 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd met het Moderna-vaccin. De eerste 390.000 doses zullen in het eerste kwartaal van dit naar geleverd worden.

Door Annelien bosboom; foto: Pixabay; bron; nu.nl

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen