Nederlandse middelbare scholen krijgen binnenkort de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van de Britse dramaserie Adolescence, die via Netflix wordt uitgezonden. De serie vertelt het verhaal van een 13-jarige jongen die wordt verdacht van de moord op een klasgenoot, en belicht thema’s als groepsdruk en online beïnvloeding. Beeld en Geluid ontwikkelt samen met Netflix educatief materiaal om deze thema’s bespreekbaar te maken in de klas.
Nederlands initiatief volgt Brits voorbeeld
De inzet van Adolescence in het Nederlandse onderwijs volgt het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk. Premier Keir Starmer gaf eerder aan dat hij vindt dat de serie op alle Britse scholen moet worden vertoond, waarna Netflix UK besloot om de serie gratis beschikbaar te stellen voor educatieve doeleinden.
In Nederland komt het initiatief van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kathmann, die wil dat scholieren vanaf 12 jaar via de serie in een veilige schoolomgeving leren omgaan met schadelijke online invloeden. Volgens haar kan het klassikaal bekijken en bespreken van de serie bijdragen aan het weerbaarder maken van jongeren, en voorkomen dat zij worden meegezogen in de ‘manosphere’ en de negatieve effecten daarvan.
Invloed van online mannengemeenschappen
Onder de zogenoemde ‘manosphere’ vallen online gemeenschappen die een specifieke opvatting van mannelijkheid promoten, waarbij vrouwen vaak negatief worden neergezet. Bekende figuren als Andrew Tate spelen daarin een grote rol en beïnvloeden het wereldbeeld van veel jonge mannen in Europa.
De serie volgt het fictieve gezin Miller, dat wordt geconfronteerd met ingrijpende gevolgen wanneer zoon Jamie betrokken raakt bij een ernstig incident. De inspiratie voor zijn daden zou hij hebben opgedaan via sociale media, waar hij – buiten het zicht van zijn ouders – in contact kwam met radicale denkbeelden.
Mediawijsheid via lesmateriaal
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontwikkelt aanvullend digitaal lesmateriaal bij de serie. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer benadrukt dat Adolescence goed past bij het aangaan van gesprekken over media-invloed met jongeren. Volgens hem is dat belangrijk, juist omdat de leefwereld van jongeren soms ver afstaat van die van ouders en docenten.
Aandacht vanuit veiligheidsdiensten
De serie is wereldwijd meer dan 114 miljoen keer bekeken en heeft brede maatschappelijke discussie op gang gebracht. Afgelopen weekend zei Erik Akerboom, directeur-generaal van de AIVD, in het tv-programma WNL op Zondag dat hij ouders aanraadt om de serie samen met hun tieners te kijken. Hij vindt dat de serie duidelijk laat zien hoe jongeren in een parallelle onlinewereld kunnen belanden, en omschreef het internet als een “kraamkamer” voor toekomstige radicalisering. Hoewel de serie niet over terrorisme gaat, maakt hij zich zorgen over jongeren tussen de 12 en 17 jaar die kunnen worden meegetrokken in gevaarlijke denkwerelden.
Bron: NOS