Tussen 2008 en 2017 zijn in België 52 kinderen verwekt met donorzaad van een man die drager is van een kankerverwekkend gen. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, bevestigd.
TP53-gen verhoogt risico op kanker
Uit onderzoek blijkt dat de donor drager is van een mutatie in het TP53-gen. Deze genetische afwijking verhoogt de kans op het ontwikkelen van kanker op jonge leeftijd. Volgens Vandenbroucke zijn ouders van betrokken kinderen in België geïnformeerd. “We weten niet hoeveel van de kinderen in België deze mutatie daadwerkelijk hebben overgeërfd,” aldus de minister tegen VRT Nieuws. Hij heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten verzocht in kaart te brengen hoeveel kinderen zijn getest en hoeveel van deze tests positief zijn.
Donor actief in meerdere landen
De zaak kwam aan het licht via de Britse krant The Guardian, die meldde dat het donorzaad in acht Europese landen is gebruikt en leidde tot 67 nakomelingen, van wie tien inmiddels kanker hebben. VRT Nieuws meldt dat het zaad in elf landen werd gebruikt, waaronder Nederland en Duitsland. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen reactie gegeven.
Overschrijding donorlimiet in België
In België geldt een wettelijke limiet van zes kinderen per donor. Drie vruchtbaarheidsklinieken bleken zich niet aan deze regel te hebben gehouden. Het donorzaad werd in totaal verspreid over veertien Belgische klinieken. Omdat deze klinieken tot begin 2024 geen informatie met elkaar uitwisselden, werd de wettelijke limiet op grote schaal overschreden.
Bron: NOS