zondag, april 20, 2025
14.3 C
Amsterdam

Nieuwbouwkavels in 2024 bijna verdubbeld ten opzichte van 2015

In het vierde kwartaal van 2024 lagen de prijzen voor nieuwbouwkavels in Nederland 13,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze stijging volgt op eerdere kwartaalgroei van respectievelijk 4,7, 7,7 en 11,4 procent in datzelfde jaar. Dat blijkt uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De prijsindex van nieuwbouwkavels vertoont sinds eind 2023 een duidelijke stijgende lijn. De index, waarin 2020 als basisjaar geldt (waarde = 100), kwam in het laatste kwartaal van 2024 uit op 148,1. Dat betekent dat de kavelprijzen gemiddeld 95 procent hoger lagen dan in 2015.

Regionale verschillen in prijsontwikkeling

De grootste prijsstijgingen werden geregistreerd in Zuid-Holland, waar kavels in 2024 gemiddeld 117,3 procent duurder waren dan in 2015. Ook Utrecht (114,5 procent), Noord-Holland (104,5 procent), Gelderland (103,3 procent) en Noord-Brabant (98,5 procent) lagen ruim boven het landelijk gemiddelde. De laagste stijgingen werden waargenomen in Overijssel (46 procent), Drenthe (60,7 procent) en Limburg (63,8 procent).

Kavelprijs afhankelijk van woningtype

De prijsontwikkeling verschilt sterk per type woning. Kavels voor tussenwoningen zijn in negen jaar tijd het sterkst in prijs gestegen, met een toename van 123,2 procent. Ook kavels voor hoekwoningen (+105,2 procent) lieten een forse stijging zien. Voor kavels van vrijstaande woningen was de stijging het geringst: 52 procent ten opzichte van 2015.

Gemiddelde prijs per vierkante meter flink gestegen

In 2015 bedroeg de gemiddelde prijs voor een vierkante meter bouwgrond nog 425 euro. In 2024 is dit opgelopen tot gemiddeld 767 euro per vierkante meter. In Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland werd zelfs meer dan 1000 euro per vierkante meter betaald, terwijl de prijzen in provincies als Fryslân, Groningen en Drenthe onder de 400 euro bleven.

De verschillen tussen de goedkoopste en duurste kavels zijn toegenomen. De data laten zien dat naast een algemene stijging ook de spreiding in prijzen groter is geworden.

Belang van prijsindex bij interpretatie

Het CBS wijst erop dat er een verschil bestaat tussen gemiddelde prijzen en de prijsindex. De prijsindex corrigeert voor kwaliteitsverschillen in de verkochte kavels, terwijl gemiddelde prijzen dat niet doen. Veranderingen in de samenstelling van het aanbod kunnen de gemiddelde prijs beïnvloeden, zonder dat dit direct wijst op een reële waardestijging van individuele kavels.

De gepresenteerde cijfers over 2024 zijn voorlopig en kunnen nog worden bijgesteld.

Bron: CBS, Kadaster

Vandaag

Zware nederlaag voor Ajax bij uitwedstrijd tegen Utrecht

In de Galgenwaard heeft FC Utrecht zondagmiddag met duidelijke...

Rusland stelt tijdelijk paasbestand voor in Oekraïne

De Russische autoriteiten hebben aangekondigd dat hun strijdkrachten tijdelijk...

Man overlijdt na steekincident in Schiedam

Op het Bachplein in Schiedam is in de nacht...

NSC-voorman Pieter Omtzigt stopt volledig als Tweede Kamerlid vanwege burn-out

Pieter Omtzigt, partijleider van Nieuw Sociaal Contract (NSC), heeft...

Man krijgt tbs met dwangverpleging na fatale steekpartij in Leimuiden

De rechtbank in Den Haag heeft een 33-jarige man...

Gerelateerde artikelen