Het Openbaar Ministerie (OM) vordert een bedrag van ruim 221 miljoen euro van Jos Leijdekkers, een van de meest gezochte verdachten in de internationale cocaïnehandel. Deze vordering komt voort uit zijn betrokkenheid bij veertien drugstransporten met een geschatte straatwaarde van honderden miljoenen euro’s, verspreid over meerdere landen.
Meerdere drugstransporten en eerdere veroordeling
Leijdekkers werd eerder veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in zes cocaïnetransporten, een gewapende overval in Finland en het opdracht geven tot een liquidatie. In het nieuwe financiële onderzoek zijn ook acht extra drugstransporten opgenomen, met inbeslagnames in onder meer Rotterdam, Antwerpen, Frankrijk, Brazilië en de Dominicaanse Republiek. Deze vonden plaats tussen december 2019 en augustus 2020.
Berekening wederrechtelijk verkregen vermogen
Volgens het OM is het wederrechtelijk verkregen voordeel berekend op basis van uitgaven per transport. De geschatte kosten voor cocaïne-aankoop, logistiek en andere diensten komen uit op ruim 114 miljoen euro. “Het is eigenlijk gewoon een bedrag van een omvang die alleen in het bedrijfsleven voorkomt”, aldus de officieren van justitie.
Er is bij de berekening uitgegaan van een gelijkwaardige winstverdeling tussen de betrokkenen. Mogelijk viel het werkelijke aandeel van Leijdekkers echter aanzienlijk hoger uit, gezien zijn coördinerende rol.
Grote investeringen in goud en vastgoed
Uit versleutelde communicatie blijkt dat Leijdekkers ook grote hoeveelheden goud kocht. Zo zou hij binnen een half jaar voor meer dan 47 miljoen euro aan goud hebben aangeschaft. Hij informeerde onder meer naar de prijs van 1000 kilo Zwitsers goud en deelde foto’s van goudstaven in chatgesprekken met onderwerpen als ‘Gold’ en ‘Drop off 9,5 million euro’.
Naast goud kocht hij vastgoed, waaronder een hotel in Turkije en meerdere appartementen in Dubai. Omdat er geen legale inkomsten bekend zijn, gaat het OM ervan uit dat alle uitgaven met contant geld zijn gedaan.
Luxe artikelen en familiecadeaus
Ook luxegoederen kwamen in beeld, zoals horloges van merken als Rolex, Richard Mille en Patek Philippe. Daarnaast werden twee Bentleys, sieraden en designertassen vermoedelijk geschonken aan familieleden.
Vervolgstappen in financieel onderzoek
Het OM benadrukt dat het financiële onderzoek nog in volle gang is:
“Met deze ontnemingszaak is geen einde gekomen aan het financiële onderzoek, maar is juist een begin gemaakt met de financiële kant van de zaak.”
Volgens het OM is de medewerking van internationale partners cruciaal voor het achterhalen van het volledige criminele vermogen.
Bron: OM