De Duitse bestuursrechter heeft geoordeeld dat het weigeren van asielzoekers aan de grens in strijd is met de Europese regels. De uitspraak ondermijnt een recent beleid van de Duitse regering, die sinds vorige maand begon met het terugsturen van migranten die direct aan de grens asiel aanvroegen. Dit gebeurde in een poging om de instroom van irreguliere migratie te beperken.
Volgens de rechter is het nieuwe beleid in strijd met de Dublinverordening. Deze EU-verordening bepaalt dat elk verzoek om asiel eerst moet worden geregistreerd en behandeld in het land waar de asielzoeker zich aanmeldt. Daarna kan pas worden gekeken welk EU-land verantwoordelijk is voor de verdere procedure.
Dublinverordening biedt juridische basis
De Duitse bestuursrechter verwijst in de uitspraak naar de juridische verplichtingen binnen de Europese Unie. “De afwijzing van de aanvragers was onrechtmatig”, stelt de rechter in het vonnis. Drie Somalische asielzoekers werden naar Polen gestuurd, terwijl hun asielverzoek in Duitsland had moeten worden behandeld op basis van de Dublinregels.
In het algemeen geldt dat het eerste land waar iemand de Schengenzone binnenkomt, verantwoordelijk is voor de behandeling van de aanvraag. Maar een onmiddellijke weigering aan de grens, zonder beoordeling, is volgens de rechter juridisch niet toegestaan.
Gevolgen voor het nieuwe Duitse asielbeleid
De uitspraak roept vragen op over de houdbaarheid van het aangescherpte migratiebeleid van de nieuwe Duitse regering. Die wilde met het terugsturen van asielzoekers een krachtig signaal afgeven dat het beleid was verstrakt.
Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. Wat de precieze gevolgen zijn voor de uitvoering van het nieuwe beleid, is op dit moment nog onduidelijk.
Bron: NOS