De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet een dringende oproep aan raffinaderijen en reinigingsbedrijven om te stoppen met het inzetten van duikers in zuurstofarme reactoren. Deze praktijk wordt als onaanvaardbaar risicovol beschouwd, ondanks de bestaande veiligheidsmaatregelen.
Dodelijk ongeval bij Zeeland Refinery aanleiding voor oproep
Aanleiding voor de waarschuwing is een fataal incident op 3 februari 2023 bij Zeeland Refinery. Een medewerker van T.I.M.E. Service Catalyst Handling kwam om het leven toen hij in een reactor bedolven raakte onder katalysatormateriaal. Reddingspogingen kwamen te laat.
Structureel risico op fatale incidenten
De Onderzoeksraad stelt dat het afdalen in zuurstofarme reactoren inherent gevaarlijk is. De risico’s blijven groot, zelfs wanneer protocollen worden gevolgd.
Raadslid Erica Bakkum benadrukt: ‘Welke beheersmaatregelen je ook treft, de risico’s op een ongeval zijn onaanvaardbaar groot. Duikers kunnen vallen, bedolven raken, verstikken of verbranden. Alle vier verschrikkelijke scenario’s. Vluchten is bijna onmogelijk en de reddingsmogelijkheden zijn beperkt.’
Oproep tot innovatie en kennisdeling
De Onderzoeksraad roept bedrijven op om actief te investeren in technologische innovaties en alternatieve methoden om katalysatormateriaal te verwijderen. Ook pleit de Raad voor meer samenwerking binnen de sector, zodat opgedane kennis en ervaringen gedeeld kunnen worden.
Zeeland Refinery heeft naar aanleiding van het ongeval besloten geen duikers meer in te zetten voor werkzaamheden in zuurstofarme reactoren.
Achtergrond: katalysatorvervanging in inert gemaakte reactoren
Binnen raffinaderijen worden reactoren gebruikt om ruwe aardolie om te zetten in bruikbare producten zoals diesel of LPG. Het katalysatormateriaal in deze reactoren moet regelmatig worden vervangen. Omdat dit materiaal spontaan kan ontbranden bij contact met zuurstof, wordt de reactor vooraf gevuld met stikstof om een inerte, zuurstofarme atmosfeer te creëren.
Bron: OVV