Voormalig politicus Hans Wiegel, jarenlang het gezicht van de VVD, is op 83-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft het nieuws bevestigd aan De Telegraaf.
Politieke loopbaan begon in de jaren ’70
Hans Wiegel leidde de VVD van 1971 tot 1982. Onder zijn leiding transformeerde de partij tot een brede volkspartij, met aanhang in alle lagen van de bevolking. Hij onderscheidde zich als een begenadigd debater, bekend om zijn duidelijke taal en scherpe humor. Daarmee wist hij ook buiten de traditionele achterban stemmen te winnen.
Groei van de VVD onder Wiegels leiding
Met Wiegel als lijsttrekker groeide de VVD aanzienlijk. In zes jaar tijd steeg het aantal zetels in de Tweede Kamer van 16 naar 28. Ook het ledental nam flink toe: van 40.000 naar ruim 100.000 leden.
In zijn rol als oppositieleider tegen het kabinet-Den Uyl introduceerde Wiegel een stijl waarbij hij zich nadrukkelijk richtte op “de mensen in het land”. Zijn benadering maakte hem populair bij een breed publiek.
Vicepremier en rol in het kabinet-Van Agt
In 1977 trad Wiegel toe tot het kabinet-Van Agt als vicepremier. Zijn belofte om na het kabinet-Den Uyl ‘puin te ruimen’ bleef deels onvervuld, doordat geplande bezuinigingen niet volledig werden doorgevoerd. Desondanks bleef zijn reputatie als invloedrijk politicus overeind.
Terugtrekking uit de Haagse politiek
Na de verkiezingen van 1981, waarbij de VVD slechts twee zetels verloor, verliet Wiegel op 40-jarige leeftijd de landelijke politiek. Hij werd commissaris van de Koningin in Friesland. Vanuit deze functie bleef hij regelmatig publiekelijk zijn mening geven over de koers van de VVD.
Laatste jaren en blijvende invloed
Wiegel nam in 1994 afscheid als commissaris, maar bleef nog tot 2000 politiek actief. Zijn stem tegen het correctief referendum leidde in 1999 tot een kabinetscrisis. Ook na zijn officiële vertrek bleef hij via media als De Telegraaf en diverse televisieoptredens invloed uitoefenen op het politieke debat.
Bron: NOS; foto: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en