Univé waarschuwt dat tieners die de verzekering van hun scooter op naam van hun ouders hebben gezet, het risico lopen dat zij geen geld uitgekeerd krijgen na een ongeluk. De verzekeraar vermoedt dat bij één op de vijf aanvragen voor een scooterverzekering de polis op naam wordt gezet van een ouder persoon. Onder 16-jarigen is dat zelfs 40 procent.
Volgens Henkjan Matthijs, manager mobiliteitsverzekeringen bij Univé, is de boodschap duidelijk: “Als je vooraf niet goed opgeeft wie de berijder van de scooter is, dan ben je niet meer verzekerd.”
De praktijk, bekend als fronting, wordt volgens Univé steeds populairder. Voor volwassenen is een verzekering doorgaans goedkoper dan voor een 16-jarige, omdat jongeren vaker betrokken raken bij ongevallen en daardoor een hoger risicoprofiel hebben.
Fraude neemt toe, financiële schade groeit
Univé zegt dat er dit jaar bij 20 procent van de aanvragers van een premie het vermoeden bestaat dat de opgegeven naam niet de berijder van de scooter is. Dat is verzekeringsfraude, zegt Univé. Vorig jaar lag dat percentage nog op 15 procent. Het vergoeden van alle schade van dit soort premiehouders kost de verzekeraar naar eigen zeggen steeds meer geld. Om die reden verhoogde Univé vorig jaar het eigen risico op een scooterverzekering naar 1000 euro, als bleek dat er was gerommeld met de naam op de polis.
Uit eigen onderzoek blijkt dat het vaakst wordt gesjoemeld met een verzekering bij 16-jarigen met een Vespa, met bijna een kwart van het totaal. Daarna volgen bezitters van een Piaggio en een Beta.
Onzekerheid over de gevolgen bij ernstige ongevallen
Hoewel Univé scherp toeziet op fraude, blijft het onduidelijk wat er precies gebeurt na ernstige ongevallen waarbij de verzekeringsgegevens niet kloppen. “In extreme gevallen gaan we een 16-jarige echt niet met tonnen schuld opzadelen,” aldus Matthijs.
Bron: NOS