Minister Faber van Asiel en Migratie heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de aanpak van overlastgevende asielzoekers en kansarme asielaanvragen te verscherpen. Tijdens een werkbezoek aan Ter Apel en gesprekken met de gemeenten Emmen en Westerwolde presenteerde zij het strengere beleid. Dit moet ervoor zorgen dat procedures sneller verlopen en overlast wordt verminderd.
Snellere afhandeling van kansarme asielaanvragen
Asielzoekers die een kansarme aanvraag indienen of overlast veroorzaken, krijgen te maken met een verscherpt regime. Zij moeten permanent beschikbaar zijn voor het proces en hun procedures worden versneld. Volgens Faber helpt deze aanpak om problematiek in onder andere Budel en Ter Apel aan te pakken en de druk op de opvanglocaties te verlagen.
Faber: “Met deze strengere aanpak kunnen we aanvragen van overlastgevers en kansarme asielaanvragen snel behandelen. We houden deze groep van de straat en daarmee beperken we direct de overlast. Daarmee pakken we problemen in Budel en Ter Apel aan. Het zorgt bovendien voor minder druk op de opvang, omdat asielzoekers na een afwijzing geen recht meer hebben op opvang en meteen terug moeten naar het land van herkomst.”
Verplichte meldingen en streng toezicht
Asielzoekers uit veilige landen, die een kleine kans op een verblijfsvergunning hebben, worden verplicht zich twee keer per dag te melden. Als dit onvoldoende effect heeft, worden zij ondergebracht in een verscherpt toezichtlocatie met een intensief programma dat gedragsverandering als doel heeft.
Overlastgevende asielzoekers komen direct in een verscherpt toezichtlocatie terecht. De randvoorwaarden worden momenteel in kaart gebracht om extra vrijheidsbeperkingen op te leggen aan degenen die blijven volharden in overlastgevend gedrag. Dit kan door plaatsing in een procesbeschikbaarheidslocatie of, indien noodzakelijk, in een handhavings- en toezichtlocatie of detentiecentrum.
Nieuwe pilot moet effectiviteit vergroten
De zogenoemde procesbeschikbaarheidsaanpak is een doorstart van een eerdere pilot, die werd stopgezet na een rechterlijke uitspraak. De nieuwe aanpak start met een meldplicht en een intensief dagprogramma, waardoor er nu voldoende wettelijke basis is voor de strengere maatregelen.
Met deze aangescherpte regels wil de overheid sneller en effectiever optreden tegen asielzoekers die overlast veroorzaken en de druk op opvanglocaties verminderen.