Tot 2030 blijft de stroomvoorziening in Nederland stabiel, maar in de jaren daarna neemt de onzekerheid toe. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van hoogspanningsnetbeheerder Tennet, gericht aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei.
In het jaarlijkse onderzoek naar de leveringszekerheid van elektriciteit meldt Tennet dat Nederland tot en met 2030 kan rekenen op een stabiele aanvoer. De betrouwbaarheid van de stroomvoorziening wordt momenteel geschat op 99,99988 procent.
Toenemende vraag en sluiting van centrales
De situatie verandert echter vanaf 2030, wanneer een groot deel van de kolen- en gascentrales geleidelijk wordt gesloten. Tegelijkertijd blijft de vraag naar elektriciteit toenemen, mede door elektrificatie van industrie, mobiliteit en huishoudens.
Hoewel duurzame energiebronnen zoals zon en wind in opmars zijn, is de opslagcapaciteit nog niet toereikend om de sluiting van conventionele centrales volledig op te vangen.
Kwetsbaarheid door afhankelijkheid van zon en wind
Volgens Maarten Abbenhuis van Tennet vergt de energietransitie meer flexibiliteit in het net. “Maar die duurzame bronnen leveren niet altijd stroom op de momenten dat die nodig is. Dat maakt het systeem complexer en kwetsbaarder.”
Tennet pleit daarom voor tijdige investeringen in flexibiliteitsoplossingen zoals batterijopslag, om schommelingen in het aanbod beter te kunnen opvangen.
Onderzoek naar capaciteitsmechanisme nodig
Verder waarschuwt Tennet dat de economische levensvatbaarheid van gascentrales en kernenergie onder druk staat. Om toekomstige tekorten te voorkomen, raadt het rapport aan om haast te maken met de invoering van een capaciteitsmechanisme.
Dit houdt in dat de overheid producenten betaalt om reservecapaciteit aan te houden, zodat centrales snel kunnen bijspringen bij een tekort aan hernieuwbare stroom.
Bron: NOS