Europa heeft een recordwarme maand maart achter de rug. Volgens gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus lag de gemiddelde temperatuur in maart op 6,03 graden Celsius. Dat is 2,41 graden hoger dan het langjarig gemiddelde over de periode 1991-2020. De opwarming was vooral merkbaar in Oost-Europa en het zuidwesten van Rusland.
Wereldwijd ook ongewoon warm
Op mondiale schaal was maart de op een na warmste ooit gemeten. De gemiddelde wereldtemperatuur kwam uit op 14,06 graden Celsius. Alleen maart 2024 was met 14,14 graden nog iets warmer. Dat was destijds de tiende maand op rij waarin een wereldwijd temperatuurrecord werd gebroken.
Zee-ijs in Noordpoolgebied op historisch laag niveau
Ook het Noordpoolgebied laat zorgwekkende ontwikkelingen zien. Waar normaal gesproken rond maart het zee-ijs zijn grootste omvang bereikt, bleek uit satellietmetingen dat de ijsbedekking in de afgelopen drie maanden telkens op een historisch dieptepunt lag. Eerder bevestigden NASA en het Amerikaanse NSIDC dat de omvang van het poolijs nog nooit zo klein was.
Langdurige droogte en minder koude periodes
Klimaatverandering zorgt ervoor dat koude periodes wereldwijd minder vaak voorkomen. In de afgelopen honderd jaar is de gemiddelde wereldtemperatuur met ruim 1,3 graden Celsius gestegen. Volgens wetenschappers neemt hierdoor niet alleen de kans op kou af, maar worden warme en droge periodes ook intenser.
Droogste maart sinds 1906 in Nederland
Volgens het KNMI heeft Nederland te maken gehad met de droogste maand maart sinds het begin van de metingen in 1906. Ook elders in Europa was sprake van uitzonderlijke droogte. Copernicus meldt dat meerdere regio’s hun droogste maart ooit meemaakten.
Toenemend risico op natuurbranden
Door een natte winterperiode konden veel planten goed groeien, maar deze vegetatie vormde vervolgens brandstof tijdens de droge maand maart. Er werden dan ook veel natuurbranden gemeld.
Onzekerheid rond paasvuren door aanhoudende droogte
Door het droge weer staat ook de traditie van paasvuren onder druk. In het noorden en oosten van Nederland is onzekerheid ontstaan of de vuren dit jaar wel door kunnen gaan.
Bron: NOS