Na ruim 24 uur overleg hebben de partijen PVV, VVD, NSC en BBB overeenstemming bereikt over de voorjaarsnota. De gesprekken verliepen moeizaam, maar resulteerden uiteindelijk in een reeks maatregelen op het gebied van wonen, defensie, energie en infrastructuur.
Woonkosten: sociale huur bevroren, toeslag omhoog
Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de bevriezing van de sociale huurprijzen in 2025 en 2026. Daarnaast wordt de huurtoeslag verhoogd. PVV-leider Geert Wilders meldde dat hiervoor ongeveer een miljard euro wordt uitgetrokken.
Wensen voor extra geld voor het gevangeniswezen zijn niet ingewilligd. Staatssecretaris Coenradie (PVV) had gepleit voor honderden miljoenen euro’s, onder andere vanwege tekorten aan personeel en cellen. “Helaas” is dat niet gelukt, aldus Wilders.
Investeringen in defensie en energiekosten
VVD-leider Dilan Yesilgöz benadrukte dat er ruim 1,1 miljard euro extra naar defensie en veiligheid gaat. Volgens haar gebeurt dat “zonder de rekening door te schuiven naar volgende generaties”. Ook wordt de geplande bezuiniging op de kinderopvang geschrapt en gaat de energierekening omlaag.
Over de dekking van de uitgaven zei Yesilgöz dat er “geen begrotingsregels zijn opgerekt”. Voor de VVD was het van belang om niet te tornen aan de financiële spelregels, terwijl binnen andere partijen werd gesproken over het laten oplopen van de staatsschuld.
Geert Wilders voegde toe dat de afspraken worden betaald “met loon- en prijsbijstellingen, een stukje onderuitputting”. Verdere uitleg liet hij over aan minister van Financiën Heinen.
Gemeenten, jeugdloon en btw-beleid
NSC gaf aan dat er onder andere extra middelen beschikbaar komen voor gemeenten, het jeugdloon en hervormingen in de arbeidsongeschiktheidsregeling. Ook is er volgens NSC-onderhandelaar Van Vroonhoven een oplossing gevonden voor het btw-probleem dat speelt rond cultuur en sport.
Over onderwerpen als stikstof en klimaat zijn volgens haar geen nieuwe afspraken gemaakt. Ze sprak van maatregelen die het “bestaansrecht voor mensen die in de knel zitten” ondersteunen.
Regio en boeren: miljarden naar infrastructuur en landbouw
BBB-leider Caroline van der Plas lichtte in een bericht op sociale media een aantal behaalde resultaten toe. Zo gaat er volgens haar de komende twee jaar 600 miljoen euro extra naar boeren. Daarnaast is er 1,9 miljard euro gereserveerd voor de aanleg van de Nedersaksenlijn. Ook worden diverse infrastructurele projecten in de regio gesteund met ruim 500 miljoen euro. Verder blijft een accijnsverhoging uit.
Spoedoverleg voorafgaand aan ministerraad
De onderhandelingen duurden de hele nacht door, met als doel voor Goede Vrijdag tot een akkoord te komen. De wekelijkse ministerraad is vanwege de feestdag vervroegd en het kabinet moet deze week instemmen met de voorjaarsnota, die uiterlijk 1 mei in Brussel moet zijn ingediend.
De gesprekken verliepen stroef. Al voor aanvang was duidelijk dat de partijen het oneens waren over de financiële koers. Bovendien heerst er wederzijds wantrouwen tussen de coalitiegenoten, wat de onderhandelingen bemoeilijkte.
Bron: NOS; foto: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/