In deze tijden van stijgende energiekosten, zult u als woningeigenaar ongetwijfeld op zoek zijn naar manieren om uw energierekening naar beneden te halen. Daarnaast is duurzaamheid ook een belangrijk thema. Uw energierekening verlagen houdt meestal in dat u ook minder energie verbruikt. U slaat dan twee vliegen in één klap. We geven graag enige tips hoe u uw energierekening lager krijgt. Sommige maatregelen vergen een investering, maar dit verdient u nagenoeg altijd terug met een lagere energierekening.
Warmtepompen als alternatief voor traditionele verwarmingsketels
Met een traditionele verwarmingsketel wordt onder andere de cv-ketel op gas of mazout bedoeld. Dit is momenteel nog de meest gebruikelijke wijze om een woning te verwarmen. Toch zijn warmtepompen met een flinke opmars bezig. Hierbij is er keuze uit warmtepompen die energie halen uit lucht, grondwater of gebruikmaken van aardwarmte. De laatste twee mogelijkheden zijn meestal geen optie voor bestaande woningen, maar worden vaak in nieuwbouw toegepast. Een warmtepomp die energie uit lucht haalt is een prima en niet al te duur alternatief voor uw cv-ketel op gas of mazout. Een voordeel is ook, dat u uw leidingsysteem voor de radiatoren hierop kunt aansluiten. Hiermee zal de gasrekening aanzienlijk dalen.
Vervang alle halogeenlampen door LED spots
Dat u met LED lampen zeer veel energie bespaart is inmiddels algemeen bekend. Alleen veel railspots en inbouw- en opbouwspots zijn nog uitgevoerd met halogeenlampen. Net zoals bij gloeilampen, zijn ook halogeenlampen niet erg efficiënt in gebruik en ronduit energieverslindend. Het is een relatief kleine investering om al uw halogeenlampen door LED spotjes te vervangen. U kunt zelfs kiezen voor LED spotjes met geïntegreerde LED´s, zo betrouwbaar is LED verlichting tegenwoordig. Uiteraard geldt vervanging niet alleen voor halogeenlampen. Alle traditionele lampen vervangt u het beste voor LED lampen.
Gebruik zonne-energie
Prima als aanvulling op uw huidige verwarmingsketel of in combinatie met warmtepompen, is het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee wekt u elektriciteit op. De investeringskosten voor een zonnepaneel zijn de afgelopen jaren enorm gedaald en daarom voor een zeer grote groep woningeigenaren bereikbaar. Zonne-energie is in principe gratis al kan het zijn dat u nog op traditionele middelen moet terugvallen bij minder zon. Wel kunt u het systeem uitbreiden met bijvoorbeeld een batterij die zonne-energie opslaat voor later gebruik of een zonneboiler om ook leidingwater via zonne-energie op te warmen.
Beperk het energieverbruik van apparatuur in de stand-by modus
Zonder dat u het weet en dat u zelfs in de veronderstelling bent dat u geen energie verbruikt, doet u dit toch. Denk aan al uw apparatuur waar de stekker van in het stopcontact blijft zitten. Dit wordt het sluipverbruik genoemd. Met een speciale meter is dit verbruik te meten. U zult schrikken, want het kan per apparaat om tientjes per jaar gaan dat u kunt besparen. Denk aan de computer, de televisie of koffiezetapparaat. De meest drastische oplossing is om de stekker na gebruik uit het stopcontact te trekken. Een andere mogelijkheid is om uw stekkers op een stopcontactdoos aan te sluiten met een schakelaar. U schakelt dan heel eenvoudig al uw stroom uit. Verder bieden sommige apparaten de optie van een zogenaamde stand-by killer. Als u apparatuur met de afstandsbediening op stand-by zet, wordt de elektriciteit volledig onderbroken.
Isoleren van de woning
Een zeer succesvolle methode om de energiekosten naar beneden te krijgen, is het isoleren van de woning. Dit is vooral van toepassing op oudere nog niet of gedeeltelijk geïsoleerde woningen. Met isolatie is het mogelijk om alle gaten en kieren in een woning dicht te maken en muren, daken en vloeren warmer te krijgen. Bekijk bijvoorbeeld of de woning spouwmuren bezit en of er al isolatiemateriaal aanwezig is, of het dak al geïsoleerd is of dat het isoleren van de kruipruimte voor warme vloeren een mogelijkheid is. Het isoleren van de woning kan een zeer grote impact hebben op het naar beneden halen van de energierekening.