Jean-Marie Le Pen, oprichter en boegbeeld van de extreemrechtse partij Front National, is op 96-jarige leeftijd overleden. Zijn familie bracht het nieuws naar buiten via Franse media. Le Pen was een omstreden figuur in de Franse en Europese politiek, bekend om zijn uitgesproken standpunten en controversiële uitspraken.
Politieke carrière van Jean-Marie Le Pen
Le Pen begon zijn politieke loopbaan in de jaren 50 als parlementslid namens de lijst van populist Pierre Poujade. In de jaren 70 richtte hij zijn eigen partij op, het Front National, dat zich profileerde met een nationalistische en extreemrechtse agenda.
Hij was korte tijd actief in het Franse parlement en diende bijna 35 jaar als lid van het Europees Parlement. Daarnaast deed hij herhaaldelijk mee aan de Franse presidentsverkiezingen. Zijn meest opvallende prestatie was in 2002, toen hij in de tweede ronde tegenover zittend president Jacques Chirac kwam te staan, nadat hij socialist Lionel Jospin had verslagen.
Controverses en juridische vervolging
Le Pen stond bekend om zijn extremistische uitspraken, wat hem regelmatig in opspraak bracht. Zo stelde hij ooit dat immigratieproblemen opgelost konden worden “met het ebolavirus” en bagatelliseerde hij de gaskamers uit de Tweede Wereldoorlog door deze “een voetnoot in de geschiedenis” te noemen. Deze laatste uitspraak leidde tot juridische vervolging en boetes wegens het minimaliseren van misdaden tegen de menselijkheid.
Opvolging en conflict binnen Front National
In 2011 droeg Le Pen het leiderschap van Front National over aan zijn dochter Marine Le Pen. De twee raakten echter later in conflict vanwege Jean-Marie’s racistische en antisemitische uitlatingen, die Marine probeerde te temperen om de partij een breder draagvlak te geven. Uiteindelijk werd Le Pen in 2015 uit de partij gezet en verloor hij in 2018 zijn erevoorzitterschap.
Jean-Marie Le Pen laat een verdeeld nalatenschap achter: een controversiële politieke erfenis en een blijvende invloed op de Franse politiek.
Attribution: European Union