dinsdag, maart 18, 2025
9 C
Amsterdam

Musk en investeerders bieden 97,4 miljard op OpenAI, bod meteen afgewezen

Een groep investeerders onder leiding van Elon Musk heeft een bod van 97,4 miljard dollar uitgebracht op de organisatie achter AI-ontwikkelaar OpenAI. Het voorstel is ingediend bij de raad van bestuur, maar werd resoluut afgewezen door OpenAI-topman Sam Altman. Via sociale media reageerde hij kort: “Nee, bedankt.” Altman plaatste direct een tegenbod en gaf aan dat hij bereid was om Twitter over te nemen voor 9,74 miljard dollar. Musk verwierf Twitter – nu X – drie jaar geleden voor 44 miljard dollar.

Strijd tussen OpenAI-oprichters

De overnamepoging markeert een nieuw hoofdstuk in de oplopende spanningen tussen Musk en Altman, die in 2015 samen OpenAI oprichtten als non-profitorganisatie. Musk stapte in 2018 uit het bedrijf en ligt sindsdien juridisch in de clinch met OpenAI over de koerswijzigingen binnen het bedrijf.

Altman wil de organisatie omvormen tot een winstgericht technologiebedrijf om de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te financieren. Musk verzet zich hiertegen en stelt dat deze koerswijziging ingaat tegen de oorspronkelijke afspraken. Hij pleit ervoor dat OpenAI een non-profit onderzoeksinstituut blijft.

De rol van Microsoft en andere investeerders

Na het vertrek van Musk sloot OpenAI een samenwerking met Microsoft, dat sindsdien miljarden in het bedrijf heeft geïnvesteerd. Microsoft is de grootste financier van OpenAI, maar ook andere investeerders hebben zich aangesloten.

De investeringen verlopen via een onderdeel van OpenAI met een winstoogmerk, dat volgens Altman de kern van het bedrijf moet worden. Op dit moment is de non-profitsectie nog leidend en bepaalt deze het beleid.

Toekomst van OpenAI: splitsing of overname?

Om de reorganisatie door te voeren, moet Altman overeenstemming bereiken met het bestuur van de non-profitafdeling. Volgens The Wall Street Journal fungeert het bod van Musk als een minimumbedrag: dit zou de som zijn die OpenAI nodig heeft om volledig los te komen van de non-profitstructuur.

Volgens Axios kan het bod van Musk worden gezien als een poging om Altmans plannen te frustreren. Als Altman OpenAI winstgericht wil maken, zal hij een vergelijkbaar bedrag moeten ophalen. Het alternatief is dat Musk de non-profitafdeling van OpenAI in handen krijgt en daarmee opnieuw invloed krijgt op de toekomst van het AI-bedrijf.

Bron: NOS

Vandaag

De Wet DBA: Een complex vraagstuk met grote impact en veel onzekerheid

In Familiehotel Fletcher Paterswolde vindt een levendig tafelgesprek plaats...

Minder jongeren halen rijbewijs, stijging bij ouderen

Op 1 januari 2025 waren er ruim 201.000 jongeren...

CPB: lage inkomens besteden meer aan autobelastingen

Het aandeel van het inkomen dat huishoudens besteden aan...

Grootste schending Israël van staakt-het-vuren sinds ingaan bestand

Het Israëlische leger heeft zware luchtaanvallen uitgevoerd in de...

VVD wil fors hogere defensie-uitgaven: oproep tot 3,5 procent bbp

De VVD pleit voor een structurele verhoging van de...

Gerelateerde artikelen