Oostenrijk is als winnaar uit de bus gekomen tijdens de 69e editie van het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar werd gehouden in het Zwitserse Basel. De zege ging naar zanger JJ met het krachtige nummer Wasted Love. Met een combinatie van pop en hardcore en zijn indrukwekkende vocale bereik wist JJ de meeste punten te verzamelen.
Tijdens de puntentelling van de vakjury’s liep Oostenrijk al snel uit op de andere landen. Ook het publiek beloonde de performance, waardoor JJ uiteindelijk 436 punten verzamelde. “Bedankt, Europa. Heel erg bedankt”, zei een geëmotioneerde JJ bij het in ontvangst nemen van de prijs uit handen van de vorige winnaar, Nemo.
Het is de derde keer dat Oostenrijk het festival wint. Eerdere overwinningen waren in 1966 met Merci, Chérie van Udo Jürgens en in 2014 met Rise Like a Phoenix van Conchita Wurst.
Nederlandse inzending Claude eindigt op twaalfde plaats
Nederland werd vertegenwoordigd door Claude met het Franstalige lied C’est la Vie. Hij wist in totaal 175 punten binnen te halen, waarvan 42 afkomstig waren van de televoters. Claude was als twaalfde aan de beurt tijdens de finale en leverde een nagenoeg vlekkeloos optreden. “Ik heb van alles genoten”, liet hij op Instagram weten. “Het laatste optreden zit erop. En het was geweldig! Ik was zooo nerveus dat ik twee woorden door elkaar haalde en ik was boos op mijzelf. Maar ach het is echt en C’est la Vie.”
Israël eindigt als tweede ondanks protesten
De Israëlische inzending New Day Will Rise, gezongen door Yuval Raphael, kreeg veel steun van het publiek en eindigde op de tweede plaats. Tijdens het optreden probeerden activisten het podium te bereiken met rode verf, maar zij werden door de beveiliging tegengehouden. De organiserende omroep SRG SSR bevestigde dat de activisten zijn overgedragen aan de politie. Enkele aanwezigen werden wel geraakt door de verf.
Naast het incident ontstond er ook politieke onrust. Verschillende landen hadden vooraf al kritiek geuit op de deelname van Israël vanwege de oorlog in Gaza. Zo sprak de Spaanse omroep TVE zich uit tijdens de halve finale, ondanks een waarschuwing van de organiserende EBU om politiek commentaar te vermijden. Ook in Basel werd geprotesteerd.
Desondanks bleef de EBU achter het besluit staan om Israël te laten meedoen. Andere deelnemers kregen eveneens een verbod op politieke uitingen, zoals eerder ook het geval was.
Zweden stelt teleur ondanks favorietenstatus
Zweden, vooraf getipt als grote kanshebber, eindigde uiteindelijk op de vierde plek met 321 punten. Het lied Bara Bada Bastu, een vrolijke ode aan de sauna, werd uitgevoerd door het trio KAJ. Ondanks een energiek optreden en een aanstekelijke beat wist de inzending het publiek niet volledig te overtuigen.
“De klok luidt, het is tijd. Alle zorgen zullen verdwijnen. Het is het beste geneesmiddel voor lichaam en ziel: vier met hout bedekte muren”, luidde de vertaalde songtekst.
Opvallende inzendingen en uitslagen
Estland trok de aandacht met een opvallend optreden van Tommy Cash. Met humor, een absurd dansje en het nummer Espresso Macchiato bracht hij de zaal aan het lachen. Ondanks wat op een podiumfout leek, bleek alles onderdeel van de act. Het publiek beloonde de inzending met 258 punten, in totaal goed voor 356 punten.
Groot-Brittannië kreeg net als vorig jaar geen punten van de televoters. Het trio Remember Monday nam het sportief op en zwaaide vrolijk naar het publiek. Ook Zwitserland, de winnaar van 2024, bleef dit jaar zonder publieksstemmen.
Bron: NOS