n recent onderzoek door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gebleken dat de kosten voor huishoudens met zonnepanelen die elektriciteit terugleveren aan het net, deze maand gemiddeld met 10% zijn toegenomen. Deze kostenverhoging beïnvloedt het financiële voordeel dat deze huishoudens genieten door de huidige salderingsregeling.
De financiële impact van salderingsregelingen
Zonnepaneelbezitters die meer elektriciteit produceren dan ze gebruiken, leveren het overschot terug aan het energienet. Normaal ontvangen zij hiervoor een vergoeding. Echter, recente gegevens tonen aan dat bij elf grote energieleveranciers de kosten die deze huishoudens betalen voor het terugleveren van stroom nu hoger uitvallen dan de ontvangen vergoeding.
Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de ACM, licht toe: “Als je met je zonnepanelen meer stroom genereert dan je verbruikt en dat teruglevert aan het net, maak je nu dus extra kosten bij deze elf leveranciers.” De wetgeving staat het de toezichthouder niet toe om alleen in te grijpen in specifieke delen van de stroomtarieven, zoals de terugleverkosten. “Alleen als de volledige stroomrekening onredelijk wordt voor huishoudens, mogen wij ingrijpen,” voegt Mastenbroek eraan toe.
Onderzoek naar kostenstructuur en advies
De ACM onderzoekt momenteel hoe energieleveranciers de kosten die gepaard gaan met zonnepanelen in hun tarieven doorberekenen. De verwachting is dat de resultaten hiervan over enkele maanden gepubliceerd worden. Energiebedrijven verklaren dat de verhoogde terugleverkosten nodig zijn vanwege de groeiende onzekerheid over de hoeveelheid stroom die elk uur moet worden verwerkt door het net.
Ondertussen raadt de ACM zonnepaneeleigenaren aan de stroomtarieven goed te vergelijken. Met het vooruitzicht dat vanaf januari 2027 de salderingsregeling vervalt en energiemaatschappijen niet langer verplicht zijn een vergoeding te bieden voor teruggeleverde stroom, blijft de toezichthouder in gesprek met het ministerie van Klimaat en Groene Groei over het behouden van redelijke energietarieven.
Bron: nu.nl