De Verenigde Naties weigeren samen te werken met de hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF), die betrokken is bij de distributie van noodhulp in de Gazastrook. Volgens VN-functionaris Tom Fletcher voldoet GHF niet aan de vereiste humanitaire standaarden. Hij uitte zijn zorgen in een interview met Nieuwsuur, waarin hij kritiek uitte op het door Israël en de VS opgezette hulpsysteem.
Chaos bij hulpuitgifte in Rafah
Bij een recente hulpactie in Rafah, georganiseerd door GHF, liep de situatie volledig uit de hand. Duizenden mensen verzamelden zich bij een distributiepunt, waarna paniek ontstond. Het Israëlische leger opende het vuur, wat resulteerde in vijftig gewonden en één dodelijk slachtoffer, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.
VN noemt werkwijze van GHF onmenselijk
Volgens de Verenigde Naties dwingt GHF mensen tot lange afstanden lopen voor minimale voedselpakketten, met vaak lege handen als resultaat. Fletcher stelt dat de organisatie in de praktijk bijdraagt aan het verplaatsen van de Palestijnse bevolking uit bepaalde gebieden. “We zien dat zij humanitaire principes onvoldoende handhaven, dus gaan er geen samenwerking mee aan”, aldus Fletcher.
Druk op Israël en beperkte hulpverlening
Onder internationale diplomatieke druk gaf Israël recentelijk toch toestemming voor beperkte humanitaire hulp. Deze hulp wordt momenteel gecoördineerd door de VN. Fletcher benadrukt dat het proces moeizaam verloopt: “Ze doen er heel lang over om te controleren wat we het gebied in brengen, dus we moeten blijven duidelijk maken dat ons werk levensreddend is.”
Bezorgdheid over toegang tot hulpgoederen
Israël zegt met een eigen hulpsysteem te willen voorkomen dat middelen in handen van Hamas vallen. Fletcher betwist dat grootschalige misbruik plaatsvindt: “We doen er alles aan om te voorkomen dat onze hulpgoederen in handen van Hamas belanden.”
Volgens hem beschikt de VN over voldoende middelen om honderdduizenden mensen langdurig van voedsel te voorzien. “Tijdens het staakt-het-vuren konden we per dag zevenhonderd vrachtwagens met hulpgoederen Gaza in sturen. We hebben het vertrouwen van de bevolking en de nodige infrastructuur op locatie,” zegt Fletcher. Hij noemt de aanpak van de VN “werkbaar”, ondanks de moeilijke omstandigheden.
Voedselcrisis neemt ernstige vormen aan
Sinds begin maart is de voedselnoodsituatie in Gaza verder verslechterd, nadat Israël de invoer van voedsel sterk beperkte. Volgens internationale deskundigen gaat het momenteel om de zwaarste door mensen veroorzaakte hongersnood van de afgelopen decennia.
Bron: NOS