HomeAlgemeenZes jaar cel geëist voor "urenlange marteling"

Zes jaar cel geëist voor “urenlange marteling”

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vrijdag 22 januari zes jaar cel geëist tegen twee verdachten uit Almelo (34 en 35 jaar). Zij zouden in de nacht van zondag 19 op maandag 20 mei 2019 een man tegen zijn wil hebben vastgehouden in een woning aan de Pijlkruidstraat in Almelo en hem daar op gruwelijke wijze hebben mishandeld.

De officier van justitie sprak in zijn requisitoir over “ernstig sadistisch geweld en vreselijke bedreigingen, niet anders te omschrijven dan een marteling die uren heeft geduurd.” Het geweld zou gedurende de avond en nacht steeds extremer zijn geworden.

Volgens de verklaring van het slachtoffer is hij onder meer over zijn hele lichaam geslagen en geschopt. Er zou met een knuppel en een hamer op zijn vingers en hand zijn geslagen. Verder zijn meerdere tatoeages op zijn hand gezet en is zijn teen gebrandmerkt. Ook is een spuit in zijn nek gezet, is er een vaas kapot geslagen op zijn hoofd, en is hij getaserd. De mannen zouden gedreigd hebben zijn vingers en/of tenen af te knippen en hij zou zijn geconfronteerd met een vuurwapen.

Mondje dicht
De verdachten zelf hebben geen verklaring willen afleggen. De officier daarover: “De puzzel is niet compleet, maar het plaatje ten aanzien van beide verdachten is duidelijk, ook al hebben ze allebei hun mond dicht gehouden over wat er die avond en nacht in die woning is gebeurd. Het typeert hun proceshouding in deze zaak: mondje dicht, dan hebben ze niets.”

De verdachten stellen dat het slachtoffer een leugenaar is, maar het OM vindt dat er voldoende bevindingen en bewijsmiddelen zijn dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan (het medeplegen van) vrijheidsberoving, zware mishandeling en bedreiging.

Afschrikwekkende werking
De officier eiste forse celstraffen gelet op het leed dat het slachtoffer is aangedaan, de ernst van de feiten, de inbreuk op de rechtsorde, en ook om een afschrikkende werking te laten uitgaan naar anderen die zich op deze wijze menen te moeten gedragen. “Dit gedrag is (…) volstrekt onacceptabel”, aldus de officier. Hij vroeg voor de twee verdachten ook om tenuitvoerlegging van eerder opgelegde voorwaardelijke straffen.

Een derde verdachte in deze zaak heeft zich 19 november 2020 al voor de rechter moeten verantwoorden. De rechtbank Overijssel heeft hem conform de eis van het OM vrijgesproken van betrokkenheid bij deze gijzeling en de zware mishandeling. Wel is hij veroordeeld voor hennepteelt en diefstal van stroom.

Valse verklaring
Een vrouw die een van de verdachten een alibi heeft verschaft, is 26 juni 2020 door de politierechter veroordeeld tot een celstraf van drie maanden voor het plegen van meineed. Zij verklaarde dat een van de verdachten die avond en nacht niet in de woning was, maar bij haar, elders in Almelo. Haar verklaring kwam echter niet overeen met de resultaten van het opsporingsonderzoek en bleek dan ook vals te zijn.

bron: OM; foto: pixabay

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen