Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Nederland is in januari opnieuw gedaald. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel stonden er eind januari ruim 4000 minder zzp’ers ingeschreven dan een maand eerder. Deze daling wordt mede veroorzaakt door de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid, die begin dit jaar is ingegaan.
Schijnzelfstandigheid onder de loep
Schijnzelfstandigheid is een constructie waarbij een persoon formeel als zelfstandige werkt, maar feitelijk dezelfde werkzaamheden uitvoert als een werknemer in loondienst. Bedrijven die gebruikmaken van schijnzelfstandigen riskeren sancties van de Belastingdienst. Hoewel boetes voorlopig nog uitblijven, kunnen bedrijven al wel naheffingen op belastingen en premies met terugwerkende kracht opgelegd krijgen.
Zorgsector hard geraakt
Een sector waar de gevolgen duidelijk merkbaar zijn, is de zorg. Zorgorganisatie Careyn heeft aangekondigd per 1 april te stoppen met zzp’ers en hen in plaats daarvan een vast dienstverband aan te bieden. Daarbij wordt flexibiliteit geboden, zodat medewerkers wisselende uren kunnen werken. “De ene week 30 uur, de andere veel minder, zodat je de werktijden beter kunt afstemmen op het rooster van je partner,” zegt manager Heleen Poortvliet.
Sandra Schanck-Breukel, een verpleegkundige bij Careyn, besloot eind vorig jaar al over te stappen van zzp naar loondienst. “Er was zoveel onrust over hoe het zou gaan met de zzp’ers. Ik dacht: ik kan nog langer wachten of nóg meer onrust voor zijn.”
Verandering in de zorg vereist nieuwe aanpak
Volgens Poortvliet is het onzeker of de overstap naar loondienst voldoende is om alle openstaande diensten op te vullen. “We zullen onze zorg echt op een andere manier moeten organiseren, bijvoorbeeld door bepaalde onderdelen af te schalen of door ons personeel te vragen meer uren te werken.”
Structurele trendbreuk in het aantal zzp’ers
Volgens Joris Knoben, hoogleraar ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management, is de daling van het aantal zzp’ers in januari opvallend. De afgelopen jaren kwamen er gemiddeld meer dan duizend zzp’ers per maand bij. Nu zien we een afname van tweeduizend. “Dat is echt wel een trendbreuk.”
Vooral in de zorgsector is de daling significant. In januari verdwenen daar bijna 2000 zelfstandigen. Knoben waarschuwt dat een te snelle afname negatieve gevolgen kan hebben. “Als de daling sneller gaat, kan het echt ontwrichtend zijn, bijvoorbeeld als in de zorg plotseling tienduizenden zzp’ers per maand zouden stoppen.”
Bron: NOS