zondag, april 20, 2025
14.3 C
Amsterdam

Bewoners wachten vergeefs op hulp in getroffen gebieden Myanmar

“Niemand helpt ons. Niemand”, klinkt het wanhopig vanuit een slechte verbinding met Amarapura, een buitenwijk van Mandalay. De bewoner, Ko Nyan, vertelt hoe hij en zijn familie de zware aardbeving van vrijdag overleefden doordat ze op het moment van de schokken toevallig buiten waren. “Maar ik ben niet thuis. Ons huis is niet meer veilig. 85 procent van de huizen in de stad is kapot”, vertelt hij.

Hoewel op televisiebeelden te zien is dat reddingswerkers actief zijn in Mandalay, laat de hulp in Amarapura nog op zich wachten. “De overheid werkt niet”, zegt Ko Nyan. Volgens hem is de situatie kritiek, maar lijkt er weinig hulp te komen.

Land in crisis na jarenlange burgeroorlog

Myanmar bevindt zich al meer dan vier jaar in een burgeroorlog. Naast miljoenen binnenlandse vluchtelingen is ook veel infrastructuur verwoest. De economie is fragiel, en het militaire bewind controleert slechts een deel van het land. Deze factoren maken het land uiterst kwetsbaar voor natuurrampen van deze omvang.

Volgens experts is het regime slecht toegerust om noodhulp te organiseren. Door de beperkte controle over het grondgebied en het gebrek aan internationale samenwerking verloopt de hulpverlening moeizaam.

Alleen bondgenoten welkom met hulp

Ondanks de gebruikelijke terughoudendheid tegenover buitenlandse inmenging, heeft het leger deze keer internationale hulp toegestaan – maar alleen van bevriende landen. China stuurde medische reddingswerkers, Thailand levert militaire ondersteuning, en India bracht voedsel en noodvoorzieningen.

Ook Singapore en Japan hebben hulp toegezegd. Toch vinden internationale hulporganisaties het lastig om actief te worden. De situatie ter plaatse is ondoorzichtig en wordt bemoeilijkt door de controle van het leger. “We hebben water, voedsel en medicijnen nodig”, zegt Ko. “De situatie is echt verschrikkelijk.”

Aantal slachtoffers loopt waarschijnlijk op

Volgens berichten uit lokale media zijn de crematoria overbelast. Een bron meldt aan Myanmar Now: “Gisteren hebben we 300 mensen gecremeerd. Vandaag al 200.” Hoewel het officiële dodental rond de 1700 ligt, zijn er aanwijzingen dat het werkelijke aantal hoger ligt.

Pers krijgt nauwelijks toegang tot rampgebied

Journalisten proberen toegang te krijgen tot Myanmar om verslag te doen van de situatie. In Bangkok verzamelen zich verslaggevers bij de ambassade, in de hoop een visum te krijgen. Maar velen verwachten een afwijzing, aangezien het regime zelden buitenstaanders toelaat, ongeacht de situatie.

Ondertussen gaat het geweld in het land door. Hoewel een van de grootste verzetsgroepen tijdelijk een staakt-het-vuren heeft afgekondigd, meldt de BBC dat het leger ook na de aardbeving luchtaanvallen heeft uitgevoerd.

“Ze zijn het leger, ze hebben wapens, ze vechten”, zegt Ko Nyan. “Ze houden zich alleen maar met de burgeroorlog bezig.”

Bron: NOS

Vandaag

Zware nederlaag voor Ajax bij uitwedstrijd tegen Utrecht

In de Galgenwaard heeft FC Utrecht zondagmiddag met duidelijke...

Rusland stelt tijdelijk paasbestand voor in Oekraïne

De Russische autoriteiten hebben aangekondigd dat hun strijdkrachten tijdelijk...

Man overlijdt na steekincident in Schiedam

Op het Bachplein in Schiedam is in de nacht...

NSC-voorman Pieter Omtzigt stopt volledig als Tweede Kamerlid vanwege burn-out

Pieter Omtzigt, partijleider van Nieuw Sociaal Contract (NSC), heeft...

Man krijgt tbs met dwangverpleging na fatale steekpartij in Leimuiden

De rechtbank in Den Haag heeft een 33-jarige man...

Gerelateerde artikelen