Onderzoek van Natuurmonumenten heeft aangetoond dat de waterkwaliteit in Nederlandse natuurgebieden ernstig te lijden heeft onder diverse milieuproblemen. In elf verschillende natuurgebieden constateerde de vereniging ernstige niveaus van vervuiling en verzuring, wat directe bedreigingen vormt voor de flora en fauna. Daarnaast kampt bijna elk gebied met te lage grondwaterstanden, wat de verdroging van de natuur verder in de hand werkt.
Oorzaken van de achteruitgang
De achteruitgang van de natuurlijke habitats kan toegeschreven worden aan meerdere factoren. Het gebruik van pesticiden, meststoffen die in de waterlopen terechtkomen, overmatige waterafvoer, grondwateronttrekkingen en de invloeden van klimaatverandering spelen een grote rol. Wiebe Borren, hydroloog bij Natuurmonumenten, benadrukte de alarmerende resultaten: “De resultaten zijn zorgwekkend”, zegt Wiebe Borren. “Voldoende en schoon water is van levensbelang voor de natuur en daarmee ook voor de mens. We moeten verdere achteruitgang van de natuur stoppen en het verdwijnen van planten en dieren tegengaan.”
Europese druk en noodzaak voor actie
Recentelijk heeft de Europese Commissie Nederland gewaarschuwd vanwege de ontoereikende kwaliteit van het zoete water. Tegen 2027 moeten alle EU-lidstaten voldoen aan strikte normen om zowel het oppervlakte- als het grondwater in een goede staat te brengen en behouden. Het falen om deze doelen te bereiken kan leiden tot juridische stappen, waaronder bezwaren tegen vergunningen die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden.
Oproep aan de politiek
Natuurmonumenten roept op tot dringende acties van nationale overheden, provincies, en waterschappen om de problematiek aan te pakken. “We hebben de afgelopen jaren samen met anderen heel hard gewerkt om de gebieden op orde te krijgen. Maar de oplossingen van de overgebleven problemen liggen echt buiten de natuurgebieden zelf”, aldus Borren. Ondanks eerdere plannen en financiering onder het vorige kabinet om deze kwesties aan te pakken, zijn deze initiatieven door de nieuwe regering geschrapt.
Bron: NOS