Het blijkt dat de GGD al maanden wist dat miljoenen privégegevens van Nederlanders slecht beveiligd waren in de coronasystemen. Er bestaat sinds april een export-functie in het systeem van de GGD, die het mogelijk maakt lijsten van geteste personen te downloaden en naar anderen door te sturen. Het was de bedoeling dat deze gebruikt zou worden voor het overdragen van gegevens naar andere systemen en het maken van rapportages, maar het bleek gevoelig te zijn voor misbruik en dat is dan ook gebeurd.
Maandag liet RTL Nieuws al weten dat gegevens van geteste personen verhandeld worden, waarop de GGD de export-functie stopgezet heeft. De nieuwszender heeft de afgelopen dagen vervolgens gesprekken gevoerd met GGD-medewerkers die betrokken zijn bij het inplannen van testafspraken en het bron- en contactonderzoek. Uit dit onderzoek is gebleken dat meerdere medewerkers al eerder hun kritiek hadden geuit, maar dat deze telkens werd weggewuifd door hun leidinggevenden.
Er zijn sinds 1 juni 2020 inmiddels bijna 8 miljoen coronatesten uitgevoerd en 800.000 bron- en contactonderzoeken uitgevoerd, waarvan alle gegevens in de databases van de GGD zitten.
Foto: pixabay