Bijna 6000 studenten zijn dit collegejaar gestart met de pabo-opleiding, een stijging van bijna 500 studenten ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over inschrijvingen bij hogescholen en universiteiten. Hiermee kent de pabo voor het eerst in jaren de grootste instroom van alle hbo-opleidingen.
Opvallende stijging binnen het hbo
In tegenstelling tot de pabo blijft het totale aantal eerstejaarsstudenten binnen het hbo nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Volgens Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zet de stijging binnen de pabo een al bestaande trend voort, maar “9 procent is een uitzonderlijke score”.
Limmen noemt de groei positief met het oog op het lerarentekort. “We zijn allemaal bezorgd over basisvaardigheden, het niveau van rekenen en taal. In het basisonderwijs kun je daar wat aan doen, en dat trekt mensen aan.”
Pabo steeds aantrekkelijker
Hogescholen hebben de afgelopen jaren maatregelen genomen om de pabo-opleiding aantrekkelijker te maken. Dit blijkt onder andere uit versoepelde instroommogelijkheden voor zij-instromers. “Als je wiskunde hebt gestudeerd, hoef je bij ons niet nog eens te leren rekenen,” legt Limmen uit.
Daarnaast zijn de carrièreperspectieven binnen het onderwijs verbeterd. Waar doorgroeimogelijkheden voorheen vaak beperkt waren tot directeursfuncties, kunnen docenten zich tegenwoordig specialiseren in vakgebieden zoals taal of rekenen. “Maar nu kunnen docenten zich bijvoorbeeld ontwikkelen tot taal- of rekenspecialist.”
Imago van de pabo verandert
Karin van Weegen, voorzitter van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs, ziet dat het beeld van de pabo aanzienlijk is veranderd. “Vroeger vond men de pabo tuttig, het was vooral voor als je iets leuks met kinderen wilde doen. Maar nu hebben meer mensen het idee: ik wil ook een verschil maken, iets doen wat maatschappelijk relevant is. Er zit een ander soort drijfveer achter.”
Hoewel de pabo dit jaar verpleegkunde voorbijstreeft als de populairste hbo-opleiding, laat ook de verpleegkundeopleiding weer een lichte groei zien. Het aantal eerstejaarsstudenten nam hier na een periode van daling toe met 3,1 procent.
Daling internationale studenten
Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal internationale studenten voor het tweede jaar op rij is afgenomen. Dit jaar bedraagt de daling 6 procent, zichtbaar in vrijwel alle sectoren.
Voor hogescholen heeft dit weinig impact, maar universiteiten maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen. Sommige opleidingen dreigen hierdoor te verdwijnen en instellingen vrezen voor het verlies van internationaal talent. Hoewel het kabinet de instroom van buitenlandse studenten wil beperken, waarschuwt Universiteiten van Nederland dat dit ook negatieve gevolgen kan hebben voor Nederlandse studenten en de wetenschappelijke positie van Nederland.
Bron: NOS