In december 2024 hebben huishoudens 1,8 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging komt voort uit een toename in zowel de aankoop van goederen als de afname van diensten.
Toename in aankoop goederen en diensten
Huishoudens besteedden in december 7,6 procent meer aan duurzame goederen dan in december 2023. Vooral de verkoop van auto’s en elektrische apparaten nam toe. Daarnaast werd er 2,6 procent meer uitgegeven aan overige goederen, zoals energie, brandstoffen en verzorgingsproducten. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen daalden echter met 2,0 procent, gecorrigeerd voor prijsveranderingen.
Ook de bestedingen aan diensten namen toe, zij het in bescheidener mate. Huishoudens gaven 0,8 procent meer uit aan diensten, met name op het gebied van vervoer, communicatie, medische zorg, horeca en recreatie. Diensten maken doorgaans meer dan de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve uitgaven.
Consumptievooruitzichten verslechterd in januari
Het CBS analyseert maandelijks de omstandigheden voor consumptie via de zogenoemde consumptieradar. Hierin worden onder andere consumentenvertrouwen, arbeidsmarktontwikkelingen en vermogenspositie meegenomen. De radar laat zien dat de omstandigheden in januari 2025 minder gunstig waren dan in december 2024.
Deze verslechtering is grotendeels toe te schrijven aan een kleinere stijging van de beurskoersen en huizenprijzen in vergelijking met een jaar eerder. Daarnaast zijn producenten pessimistischer over de verwachte groei van hun personeelsbestand. Hoewel de indicatoren van de consumptieradar vaak in lijn zijn met consumptietrends, betekent een verbetering niet automatisch een stijging in uitgaven.
Bron: CBS