Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit stevige kritiek op het economische beleid van het Nederlandse kabinet. In een jaarlijkse analyse stelt het fonds dat het beleid te veel is gericht op het behouden van koopkracht voor specifieke groepen, in plaats van op structurele groei van de economie.
Tijdelijke maatregelen kunnen schadelijk uitpakken
Voorbeelden zoals het bevriezen van sociale huren en het verlagen van brandstofprijzen zijn volgens het IMF gunstig op korte termijn, maar kunnen op de lange termijn negatieve effecten hebben op de economische ontwikkeling. “De economie toekomstbestendig maken vraagt om beleid dat knelpunten aanpakt en de leveringscapaciteit vergroot, en dat op een manier die voor duurzame groei zorgt”, aldus Fabian Bronhorst van het IMF.
Pleidooi voor structurele investeringen
Het fonds roept het kabinet op om meer grootschalige investeringen te doen in sectoren die bijdragen aan een toekomstbestendige economie. Daarbij noemt het IMF onder meer investeringen in onderwijs, infrastructuur en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Het fonds stelt dat het terugschroeven van investeringen in onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in strijd is met het streven naar een concurrerende en duurzame economie.
Positieve ontwikkelingen op belastinggebied
Tegelijkertijd merkt het IMF op dat er ook positieve ontwikkelingen zijn. De werkloosheid is laag en de koopkracht is hersteld na de coronacrisis. Bovendien verwelkomt het fonds de plannen van het kabinet om belastingregels te vereenvoudigen. Vooral de aanpassingen aan de vermogensbelasting en de btw worden geprezen. Deze maatregelen moeten leiden tot minder administratieve lasten en hogere belastingopbrengsten.
Bron: NOS