Het kabinet blijft zich richten op het aantrekken van buitenlandse investeringen die bijdragen aan innovatie en economische weerbaarheid. Met de nieuwe fase van de Invest in Holland-strategie wil Nederland koploper blijven op dit gebied. Daarbij ligt de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit: investeringsprojecten moeten niet alleen economische groei stimuleren, maar ook bijdragen aan de toekomstbestendigheid van Nederland. Dat schrijven minister Beljaarts (Economische Zaken) en minister Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer.
Rol van Invest in Holland-netwerk
Het Invest in Holland-netwerk, onder leiding van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van investeringen die de Nederlandse ecosystemen versterken. In deze ecosystemen werken bedrijven samen met kennisinstellingen en overheden. De komende jaren worden daarnaast kansen verkend in sectoren zoals defensie, grondstoffen en financiële technologie.
Uit cijfers blijkt dat 97% van de projecten die in 2024 door het netwerk zijn begeleid (187 van de 193) aansluiten op de strategische prioriteiten van Nederland. Deze investeringen dragen bijvoorbeeld bij aan innovaties in de gezondheidszorg, landbouw en chemie. Ook ondersteunen ze de kabinetsdoelstelling om in 2030 drie procent van het bruto binnenlands product (BBP) te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (R&D).
Bijdrage aan economie en werkgelegenheid
Minister Beljaarts benadrukt: “Buitenlandse bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de versterking van onze innovatieve ecosystemen en onze toekomstbestendigheid.” Volgens haar zorgt de strategie ervoor dat bedrijven worden aangetrokken die bijdragen aan economische kracht en innovatie.
Minister Klever vult aan: “Buitenlandse bedrijven zorgen in Nederland voor meer dan een miljoen banen en zijn goed voor bijna 150 miljard euro aan toegevoegde waarde voor onze economie. Als kabinet zetten we ons in voor een goed vestigingsklimaat. De NFIA werkt samen met onze ambassades en consulaten wereldwijd, om de meest innovatieve bedrijven naar Nederland te halen. Dit levert Nederland kennis en innovatie op, waar de hele samenleving van profiteert.”
Uitdagingen en verbeteringen in het ondernemingsklimaat
Nederland blijft aantrekkelijk voor internationale bedrijven door sterke ecosystemen, hoogopgeleid talent en een uitstekende digitale infrastructuur. Dit blijkt ook uit de groei van vervolginvesteringen door bestaande buitenlandse bedrijven, die in 2024 stegen van 19% naar 28%.
Toch staan ondernemers in Nederland voor uitdagingen, zoals een krappe arbeidsmarkt, beperkte ruimte en een druk elektriciteitsnetwerk. Daarnaast ervaren veel bedrijven een hoge regeldruk en onvoorspelbaarheid vanuit de overheid.
Om deze knelpunten aan te pakken werkt het kabinet aan het Pact Ondernemingsklimaat, onder leiding van minister Beljaarts. Dit pact, in samenwerking met het bedrijfsleven, moet Nederland opnieuw positioneren als een van de meest concurrerende economieën ter wereld.
Bron: Rijksoverheid