Een voorstel van NSC om pensioendeelnemers meer keuzemogelijkheden te geven binnen het nieuwe pensioenstelsel lijkt te stranden in de Tweede Kamer. Met de tegenstem van Denk tekent zich een gelijke verdeling af: 75 zetels vóór en 75 tegen.
Sleutelen aan een rijdende auto
Denk-Kamerlid Ergin maakte duidelijk dat zijn partij het voorstel afwijst, ondanks hun bredere kritiek op het pensioenakkoord. “Dan gaan er ongelukken gebeuren,” waarschuwt hij. Volgens hem zorgt het plan juist voor meer onzekerheid en leidt het tot extra kosten. “Grote groepen pensioendeelnemers gaan erop achteruit” en er zouden “vele miljarden” mee gemoeid zijn.
Kans op uitstel van stemming
Een stemming met een gelijke uitslag betekent directe verwerping. Maar als het aantal aanwezige Kamerleden lager is – bijvoorbeeld bij 74-74 – wordt de stemming doorgeschoven naar volgende week. Bij een tweede gelijkspel vervalt het voorstel alsnog definitief.
Meer zeggenschap over overstap pensioenstelsel
Het amendement is ingediend door NSC-Kamerlid Joseph. Zij wil dat mensen zelf mogen kiezen of ze hun bestaande pensioen meenemen naar het nieuwe stelsel, of liever in het oude blijven. De wijziging moet het risico op waardeverlies beperken. Volgens Joseph brengt het nieuwe stelsel grotere beleggingsrisico’s met zich mee, waarbij pensioenen sneller fluctueren met de beurs.
De PVV en BBB hebben zich achter het voorstel geschaard, terwijl andere partijen zoals VVD en D66 fel tegen zijn. Zij wijzen op de langdurige onderhandelingen die voorafgingen aan het nieuwe stelsel en vrezen hogere kosten als er twee systemen naast elkaar blijven bestaan.
Financiële gevolgen en EU-subsidie op het spel
Minister Van Hijum (Sociale Zaken, NSC) waarschuwt dat de aanpassing het stelsel twee jaar kan vertragen. Ook zou Nederland daardoor een Europese subsidie mislopen, wat een gat van meer dan twee miljard euro op de begroting kan veroorzaken.
Doorslaggevende stem van Denk
Tot op het laatste moment was onduidelijk of het voorstel op voldoende steun kon rekenen. De Partij voor de Dieren gaf onlangs aan vóór te zullen stemmen. Door de tegenstem van Denk lijkt het voorstel echter alsnog geen meerderheid te halen.
Bron: NOS