In een gezamenlijke actie van politie, Openbaar Ministerie en reclassering zijn recent 39 oplichtingszaken in behandeling genomen. De zogenoemde ‘wasstraat’, een versnelde aanpak waarbij verdachten snel worden gehoord, vond plaats op politiebureaus in Winschoten, Hoogezand en Groningen.
Verdachten betrokken bij witwasconstructies
De betrokken verdachten zijn gelinkt aan oplichtingszaken waarin hun bankrekening is gebruikt. Niet alle verdachten pleegden zelf fraude; vaak stelden zij hun rekening beschikbaar aan criminelen. Deze personen worden ook wel ‘geldezels’ genoemd en spelen een belangrijke rol in witwaspraktijken.
Straf en schadevergoeding voor meerdere betrokkenen
In totaal werden vijftien verdachten opgeroepen voor verhoor. Elf van hen kregen direct te horen wat de beslissing van het Openbaar Ministerie was. Dit leidde tot taakstraffen van 16 tot 40 uur, twee dagvaardingen en meerdere schadevergoedingen. Enkele verdachten weigerden de voorgestelde strafbeschikking, waardoor hun zaken via de rechter worden vervolgd.
Voor vier verdachten bleek aanvullend onderzoek nodig. De afhandeling van deze dossiers volgt op een later moment. Slachtoffers van de oplichtingspraktijken worden door het OM geïnformeerd over de voortgang.
Aanpak gericht op verstoren van criminele netwerken
De ‘wasstraat’ heeft als doel om criminele structuren te ondermijnen. Door snel en efficiënt op te treden, kunnen politie en justitie meerdere zaken tegelijk behandelen. Daarnaast geeft deze aanpak beter inzicht in geldstromen en betrokken netwerken.
Voorkom dat je geldezel wordt
Jongeren worden regelmatig benaderd om hun bankpas of rekening beschikbaar te stellen in ruil voor geld of cadeaus. Dit lijkt aantrekkelijk, maar heeft grote gevolgen. Wie meewerkt aan fraude kan problemen krijgen met de bank, een strafblad oplopen of moeite hebben met het verkrijgen van een hypotheek.
Laat je nooit verleiden om je bankpas af te geven of geld op te nemen voor iemand anders. Word je benaderd? Meld dit bij de politie via 0900 – 88 44 of anoniem via 0800 – 7000.
Bron: Politie/OM