Nederland kampt al jaren met grote en hardnekkige problemen in de leefomgeving. Denk aan het woningtekort, aanhoudende CO₂-uitstoot en milieuschade door intensieve landbouw. Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) lukt het niet om deze problemen structureel op te lossen omdat de manier van samenwerken tussen overheid, bedrijfsleven en burgers niet meer aansluit op de huidige tijd. Dat schrijft de raad in het advies Falen en opstaan, dat vandaag is aangeboden aan minister-president Dick Schoof.
Gebrekkige samenhang belemmert de voortgang
De Rli wijst op meerdere obstakels in de huidige aanpak. Beleidsmaatregelen zijn vaak te technisch en raken zelden aan de onderliggende waarden die voor veel burgers juist van belang zijn. Daarnaast zijn oplossingen meestal beperkt tot één onderdeel van het probleem, terwijl er zelden sprake is van een integrale benadering. Het bedrijfsleven wordt niet voldoende begrensd in de negatieve effecten die het veroorzaakt, en levert ook weinig eigen initiatieven om bij te dragen aan de leefomgeving. Tegelijkertijd blijft de inzet van burgerinitiatieven onderbelicht.
Meer ruimte voor gesprekken over maatschappelijke waarden
De raad pleit voor brede dialogen over de maatschappelijke waarden die meespelen bij omgevingsproblemen. De vraag moet niet alleen zijn wat er moet gebeuren, maar vooral waarom. Waarom verdient een bepaalde oplossing de voorkeur, welke waarden botsen, en hoe wordt daarin gekozen? Zulke gesprekken helpen bij het creëren van begrip en kunnen de politieke besluitvorming versterken.
Betrek gemeenschappen als gelijkwaardige partner
Een opvallend advies van de Rli is om burgers een veel prominentere rol te geven bij het oplossen van deze vraagstukken. De afgelopen decennia zijn oplossingen vrijwel exclusief gezocht bij overheid en bedrijfsleven. Dat moet veranderen. Lokale gemeenschappen kunnen signalen geven, waardevolle inzichten delen en bijdragen aan concrete oplossingen. De overheid wordt opgeroepen om dit te faciliteren en ruimte te maken voor nieuwe vormen van samenwerking.
Bedrijven moeten meer bijdragen aan duurzame ontwikkeling
Ook het bedrijfsleven moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Als bedrijven zelf geen actie ondernemen, moet de overheid volgens de Rli ingrijpen. Door schadelijke activiteiten te ontmoedigen met strengere normen en financiële prikkels, ontstaat ruimte voor duurzame alternatieven. Daarnaast is er meer overheidssteun nodig voor vernieuwende ondernemers die bijdragen aan een toekomstbestendige economie.
Voorbeeldaanpak voor stikstofproblematiek in de landbouw
Het advies sluit af met een voorbeeldtoepassing van de aanbevelingen op de stikstofproblematiek in de landbouw. De raad benadrukt dat elke opgave een andere aanpak vraagt, maar dat het combineren van waardevolle inzichten van overheid, bedrijven en burgers de sleutel is tot doeltreffender beleid.
Bron: RLI