Een vooraanstaande Amerikaanse universiteit raakt een aanzienlijk deel van haar overheidssubsidie kwijt, nadat zij weigerde gehoor te geven aan nieuwe eisen vanuit de overheid. Het gaat om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro.
De maatregelen volgen op een besluit van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs om financiering afhankelijk te maken van het doorvoeren van beleidsaanpassingen op de campus.
Druk op diversiteitsbeleid en studentenprotesten
Volgens de overheid moeten bepaalde programma’s worden beëindigd, waaronder initiatieven gericht op diversiteit. Ook wordt geëist dat het dragen van mondkapjes op de campus wordt verboden. Die zouden volgens het ministerie vaak geassocieerd worden met pro-Palestijnse demonstraties.
Daarnaast verlangt de regering dat onderwijsprogramma’s en afdelingen binnen de universiteit worden onderzocht op mogelijke uitingen van antisemitisme.
Universiteitsbestuur uit kritiek op ingreep
De universiteitsleiding verzet zich fel tegen de voorwaarden. In een officiële verklaring laat de directeur weten:
“Geen regering, ongeacht van welke partij, mag dicteren wat particuliere universiteiten moeten onderwijzen, wie ze kunnen toelaten of aannemen en welke onderwerpen ze willen onderzoeken.”
Hij noemt de eisen van de overheid “ongehoord” en stelt dat deze ingaan tegen fundamentele vrijheden, zoals die van meningsuiting en religie.
Universiteiten langer onder vuur
De Amerikaanse regering heeft al langere tijd kritiek op universiteiten zoals Princeton, Columbia en Brown. Volgens beleidsmakers zouden deze instellingen onvoldoende hebben ingegrepen tijdens pro-Palestijnse protesten op hun campussen in de afgelopen anderhalf jaar.
De huidige ingreep maakt onderdeel uit van een bredere strategie om invloed uit te oefenen op het beleid van hogeronderwijsinstellingen in de Verenigde Staten.
Bron: NOS