De Verenigde Staten zien geen rol voor Europese landen weggelegd bij de onderhandelingen over een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland. Dat heeft Keith Kellogg, speciaal gezant van de Amerikaanse regering, gezegd op de veiligheidstop in München. Oekraïne zal wel aan de onderhandelingstafel zitten, aldus Kellogg.
Zijn uitspraak gaat in tegen de lijn van de Amerikaanse minister van Defensie, die eerder deze week voor opschudding zorgde door Oekraïne openlijk op te roepen de door Rusland bezette gebieden op te geven. In die toespraak liet de minister onduidelijk wat de rol van Europese landen zou zijn bij de naderende onderhandelingen, behalve dat zij uiteindelijk veiligheidsgaranties aan Oekraïne zouden moeten bieden. Europese landen voelden zich hierdoor gepasseerd.
Kellogg verduidelijkte in München het Amerikaanse standpunt. Er wordt wel degelijk rekening gehouden met Europese belangen, maar Europese landen zullen niet aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. “Natuurlijk” zit Oekraïne er wel bij, aldus de voormalige generaal. Hoe de gesprekken tussen Rusland, de VS en Oekraïne er precies uit zullen zien, liet Kellogg in het midden.
Verbolgen reacties
De Finse president reageerde direct verbolgen op de uitspraken van Kellogg. “Het is ondenkbaar dat er een discussie of onderhandeling mogelijk is over de toekomst van Oekraïne of de Europese veiligheidsstructuur zonder Europeanen”, aldus de president.
Ook de Oekraïense president Zelensky herhaalde in München dat zijn Europese bondgenoten erbij betrokken moeten worden. “Geen besluit over Oekraïne zonder Oekraïne, en geen besluiten over Europa zonder Europa”, zei hij.
Amerikaanse delegatie naar Saudi-Arabië
Volgens nieuwsberichten stuurt de Amerikaanse regering de komende dagen een team naar Saudi-Arabië om te praten over de oorlog in Oekraïne. Onder de делегация bevinden zich minister van Buitenlandse Zaken Rubio en Midden-Oosten-gezant Witkoff. Rubio heeft onlangs contact gehad met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, waarbij afspraken zijn gemaakt over regelmatig contact en een mogelijke ontmoeting tussen de Amerikaanse president en president Poetin.
Nederland ‘welwillend’
Premier Schoof zei in München dat het kabinet “serieus en welwillend” moet kijken naar Nederlandse deelname aan een troepenmacht die Oekraïne bij een akkoord moet beschermen tegen Rusland. Hij benadrukte dat er nog geen besluit is genomen over deze kwestie.
De Franse president Macron heeft Europese regeringsleiders uitgenodigd voor een spoedoverleg in Parijs op maandag. Doel van de bijeenkomst is om de Europese strategie over een einde aan de oorlog in Oekraïne te bespreken.
Bron: NOS