De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft recentelijk verschillende leveranciers van dierbenodigdheden, waaronder hondenvoer, gewaarschuwd. Deze leveranciers worden ervan verdacht de verkoopprijzen van hun producten, die via diverse dierenspeciaalzaken worden aangeboden, te hebben beïnvloed. Dergelijke praktijken zijn verboden en leiden tot kunstmatig hoge consumentenprijzen.
De ACM heeft actie ondernomen door negen bedrijven formeel te waarschuwen en tevens een groot aantal andere bedrijven binnen de sector te informeren over de geldende regelgeving. De toezichthouder zal nauwlettend in de gaten houden of de gewaarschuwde bedrijven hun handelswijze aanpassen en zich in de toekomst aan de regels houden.
Invloed via groothandels
Er zijn signalen dat sommige producenten ook via groothandels invloed uitoefenen op de verkoopprijzen van dierenspeciaalzaken. “Winkeliers moeten zelfstandig de prijzen van de producten in hun winkel of webwinkel bepalen. Leveranciers mogen dus geen druk uitoefenen op winkeliers om de consumentenprijs te verhogen. Hondeneigenaren willen het beste voor hun hond. Ze zijn daarom mogelijk sneller bereid om hun portemonnee te trekken. Het lijkt erop alsof in deze sector leveranciers daar gebruik van maken. Daar zijn hondeneigenaren de dupe van.”, aldus Martijn Snoep, voorzitter van de ACM. Zowel producenten als groothandels die deze regels overtreden, riskeren aanzienlijke boetes die kunnen oplopen tot 900.000 euro of 40% van hun omzet.
Vrijblijvende adviesprijs
De kern van de zaak is dat leveranciers winkeliers de vrijheid moeten geven om hun eigen verkoopprijzen en kortingen vast te stellen. Het is toegestaan om een vrijblijvende adviesprijs te geven, maar elke vorm van druk of dwang is verboden. Dit zorgt voor een eerlijk speelveld waarin winkeliers met elkaar kunnen concurreren en consumenten een eerlijke prijs betalen.
Wat is verboden?
Leveranciers mogen onder geen enkele omstandigheid invloed uitoefenen op de verkoopprijzen van winkeliers. Dit betekent concreet dat zij:
- Winkeliers niet mogen aanspreken op hun verkoopprijzen.
- Niet mogen stoppen met leveren als winkeliers de adviesprijzen niet volgen, of winkeliers juist belonen als ze dit wel doen.
- Winkeliers niet voortdurend mogen herinneren aan adviesprijzen of de prijzen van concurrenten mogen benadrukken.
- Geen opdrachten mogen geven aan derden, zoals groothandels, om invloed uit te oefenen.
- Niet mogen ingaan op verzoeken van winkeliers om andere winkeliers aan te spreken op hun prijzen.
Adviesprijscheck
Om zowel leveranciers als winkeliers te ondersteunen, heeft de ACM een adviesprijscheck ontwikkeld. Dit hulpmiddel stelt leveranciers in staat om te controleren of hun praktijken aan de regels voldoen, en winkeliers kunnen nagaan of hun leveranciers verboden invloed uitoefenen.
Preventie van verdere schade
De ACM heeft in dit specifieke geval gekozen voor een waarschuwing om snel te kunnen ingrijpen en verdere schade voor consumenten en bedrijven te voorkomen. De focus ligt op het effect van de acties, waarbij niet alleen overtredingen worden bestraft, maar ook de onderliggende oorzaken worden aangepakt. De ACM beschikt over een breed scala aan instrumenten om dit te bereiken.
Bron: ACM