In 2024 is het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens met 3 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Deze groei is vooral te danken aan een toename van de werknemersbeloning, onder andere door hogere cao-lonen. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de financiële situatie van huishoudens.
Ontwikkeling reëel inkomen sinds 2021
Het reëel beschikbaar inkomen laat sinds 2022 een geleidelijke stijging zien. Waar het voortschrijdend jaargemiddelde in 2022 nog schommelde rond de nul, kwam hier in 2023 en vooral in 2024 verbetering in. In het vierde kwartaal van 2024 bedroeg de jaar-op-jaar groei van het gemiddelde reëel beschikbaar inkomen 3 procent.
Sterke loonontwikkeling stimuleert inkomen
De totale beloning van werknemers groeide in 2024 met 7,3 procent. Deze toename hangt samen met een stijging van het aantal werknemersbanen met 0,7 procent en een gemiddelde cao-loonstijging van 6,6 procent. Ook zelfstandigen zagen hun inkomen toenemen, met een stijging van 6,7 procent. Vooral in sectoren zoals de gezondheidszorg, detailhandel en horeca groeide het gemengd inkomen aanzienlijk.
Uitkeringen stijgen mee met het minimumloon
Het totaal aan ontvangen uitkeringen lag in 2024 6,8 procent hoger dan een jaar eerder. Deze stijging is mede te verklaren door de koppeling aan het wettelijk minimumloon, dat per 1 januari met 3,75 procent en per 1 juli met ruim 3 procent werd verhoogd. Ook het toenemende aantal personen met een pensioenuitkering droeg bij aan de toename.
Belastingen en premies nemen toe
Huishoudens betaalden in 2024 gemiddeld 8,8 procent meer aan belastingen en sociale premies. Bij de berekening van het reëel beschikbaar inkomen wordt rekening gehouden met prijsontwikkelingen, waardoor een beter beeld ontstaat van de koopkracht.
Hypotheekschuld stijgt, maar schuldquote daalt
De totale woninghypotheekschuld steeg in 2024 met 35,7 miljard euro tot 890,1 miljard euro. Deze toename hangt samen met hogere huizenprijzen en een toename van het aantal woningtransacties. Ondanks de groei in schuld nam de hypotheekschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) af van 80 procent in 2023 naar 78,5 procent in 2024. Daarmee is dit percentage op het laagste niveau sinds het jaar 2000.
Bron: CBS