De Nederlandse overheid kondigt een herstructurering aan in de afhandeling van aanvullende schade voor ouders die benadeeld zijn door de toeslagenaffaire. Voortaan zullen er slechts twee gestandaardiseerde paden zijn voor schadevergoeding, wat een einde maakt aan de vorige vijf afzonderlijke routes. Deze paden, elk met een vast schadekader en vooraf bepaalde vergoedingen, beloven een eerlijkere en meer geprioriteerde behandeling van bezwaren en claims.
Nieuwe maatregelen en versnelling van processen
De regering streeft ernaar het financiële herstel van de getroffen 41.000 ouders uiterlijk in 2027 te voltooien. Recent geïntroduceerde maatregelen richten zich op het versnellen van de afhandeling van bezwaren en het verwerken van aanvragen voor aanvullende schadevergoedingen. De Commissie Van Dam heeft specifieke aanbevelingen gedaan om de verwerking te stroomlijnen en te versnellen.
Aanpassingen in aanvullende schadeclaims
Er is erkenning voor de groep ouders die onvoldoende gecompenseerd zijn voor de schade die zij hebben geleden. Naast de bestaande SGH-route is er een nieuwe zelfstandige route geïntroduceerd waarbij ouders samen met hun advocaten hun schade kunnen claimen. Een speciale ‘Commissie Complexe Schadeposten’ zal zich buigen over ingewikkelde schadeclaims.
Bezwaren en dossierbehandeling optimaliseren
Een ander cruciaal aandachtspunt is het elimineren van vertragingen in het samenstellen van dossiers en het afhandelen van bezwaren. Het verminderen van onnodige privacy-bescherming bij dossiers en het bijscholen van medewerkers zijn enkele van de genomen stappen om deze processen te versnellen.
Verbeterde ondersteuning op diverse levensgebieden
Het kabinet neemt ook stappen om de ondersteuning aan getroffen gezinnen te verbeteren. Gemeenten spelen een cruciale rol in het bieden van ondersteuning op gebieden zoals werk en zorg. Deze brede ondersteuning wordt aangepast om beter aan te sluiten bij de voortgang van financieel herstel.
Stand van zaken in hersteloperatie
Tot nu toe heeft 92% van de gedupeerde ouders een integrale beoordeling ondergaan, en de verwachting is dat dit proces in 2025 volledig zal zijn afgerond. Daarmee zijn belangrijke stappen gezet in het rechtzetten van de schade aan getroffen gezinnen.
Bron: Rijksoverheid; foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en; mystic_mabel