zondag, april 20, 2025
14.3 C
Amsterdam

Enquête: grote steun voor herinvoering alcoholslot

Een ruime meerderheid van de Nederlanders is voor strengere maatregelen tegen rijden onder invloed. Uit onderzoek van Ipsos I&O, uitgevoerd in opdracht van Fonds Slachtofferhulp, blijkt dat 84 procent van de ondervraagden de herinvoering van het alcoholslot voor veelplegers steunt.

Pleidooi voor strengere regels

Bijna driekwart van de deelnemers vindt dat er een totaalverbod op alcohol moet komen voor bestuurders van auto’s, motoren en fatbikes. Momenteel mogen bestuurders in veel gevallen nog twee glazen alcohol drinken voordat ze de weg op gaan.

Marijke Brouwer van Fonds Slachtofferhulp pleit op basis van het onderzoek voor strengere regelgeving. “Het is tijd om een duidelijke grens te stellen.” Daarnaast pleit ze voor het gebruik van technologische oplossingen om ongelukken en leed te voorkomen.

Verkeersdoden door alcohol terugdringen

Jaarlijks sterven tussen de 75 en 140 mensen als gevolg van alcohol in het verkeer. Dat aantal moet omlaag, stelt Brouwer. “We willen zoveel mogelijk leed voorkomen.” Uit gesprekken met nabestaanden blijkt dat ook zij pleiten voor strengere maatregelen, zodat anderen niet hetzelfde overkomt.

Fonds Slachtofferhulp richt zich vooral op maatregelen tegen veelplegers. “Het is een kleine groep veelplegers die voor veel ellende zorgt,” zegt Brouwer. Dit wordt bevestigd door de enquête, waarin slechts 43 procent van de deelnemers voor een alcoholslot voor eerste overtreders is.

Alcoholslot: opnieuw invoeren?

Het alcoholslot, waarbij een bestuurder moet blazen voordat de auto start, was eerder in Nederland ingevoerd maar werd in 2016 afgeschaft. De Raad van State en de Hoge Raad oordeelden destijds dat de maatregel te ingrijpend was en geen rekening hield met persoonlijke omstandigheden. Niet alle voertuigen konden worden uitgerust met een alcoholslot, en de kosten waren voor sommigen onbetaalbaar. Dit leidde tot ongelijkheid, waarbij sommige bestuurders hun rijbewijs kwijtraakten, terwijl anderen met een alcoholslot konden blijven rijden.

Volgens Brouwer is de technologie inmiddels verbeterd en is een eerlijke invoering nu wel mogelijk. Fonds Slachtofferhulp roept de Tweede Kamer op om snel effectieve maatregelen te nemen en het alcoholslot opnieuw in te voeren.

De enquête is afgenomen onder ruim 2100 Nederlanders, waarvan ongeveer de helft jonger is dan 25 jaar. Ipsos I&O stelt dat het onderzoek representatief is voor de Nederlandse bevolking.

Bron: NOS

Vandaag

Zware nederlaag voor Ajax bij uitwedstrijd tegen Utrecht

In de Galgenwaard heeft FC Utrecht zondagmiddag met duidelijke...

Rusland stelt tijdelijk paasbestand voor in Oekraïne

De Russische autoriteiten hebben aangekondigd dat hun strijdkrachten tijdelijk...

Man overlijdt na steekincident in Schiedam

Op het Bachplein in Schiedam is in de nacht...

NSC-voorman Pieter Omtzigt stopt volledig als Tweede Kamerlid vanwege burn-out

Pieter Omtzigt, partijleider van Nieuw Sociaal Contract (NSC), heeft...

Man krijgt tbs met dwangverpleging na fatale steekpartij in Leimuiden

De rechtbank in Den Haag heeft een 33-jarige man...

Gerelateerde artikelen